Przygotowanie świąt w restauracjach to nie tylko dodatkowe menu obfitujące w tradycyjne wigilijne dania. Restauratorzy powinni podchodzić do świąt kompleksowo – zająć się także dekorowaniem budynku, sal i stolików oraz specjalnym świątecznym nakryciem.
Świetlne kuszenie
Pierwszym etapem przygotowania obiektu do świąt jest odpowiednie oświetlenie budynku i nadanie mu wesołego, bożonarodzeniowego klimatu. Przed wejściem do lokalu stawiane są ozdobione wcześniej choinki, na drzwiach zawisają świąteczne wieńce, a na witrynach świecące lampki. Często zewnętrzny wystrój restauracji to inwencja twórcza pracowników lokalu, jednakże coraz popularniejsze staje się korzystanie z pomocy profesjonalnej firmy dekoracyjnej. Przedsiębiorstwa zajmujące się tego typu aranżacjami od kilku już lat obsługują galerie handlowe oraz miasta. – Obiekty gastronomiczne i hotele to stosunkowo nowa grupa docelowa dla producentów świetlnych dekoracji świątecznych. Potrzeba wyróżnienia tych obiektów i „wyjęcia” ich z otoczenia wzrasta wraz z coraz silniejszą konkurencją w tej branży – mówi Marek Rzempiel, dyrektor ds. handlu w firmie CR-Gama. Jak dodaje, dla wielu klientów reprezentujących branżę hotelarsko-gastronomiczną hitem sezonu będzie już sama decyzja o zainwestowaniu w dekoracje świetlne. – Ponieważ niewiele obiektów wyróżnia się w tym okresie taką dekoracją, już samo jej zamontowanie wzbudzi zainteresowanie otoczenia – komentuje nasz rozmówca.
Przed wyborem firmy dekoratorskiej trzeba ustalić, jaka forma iluminacji jest najbardziej odpowiednia dla restauracji. – Tegorocznym hitem są spadające światła pod nazwą „Snowfall”, a także dekoracje wykonane ze sznurów świetlnych poprzeplatanych fleszującymi diodami LED. Czasem, gdy otoczenie pozwala, doskonałym rozwiązaniem są wolno stojące rzeźby świetlne. Motywy aniołów, fontann czy drzew świetlnych pozwalają uzyskać zjawiskowe efekty – tłumaczy Lech Sikora z firmy AMR Campania. Dla restauracji, które chcą zadziwiać gości dekoracjami nie tylko podczas sezonu zimowego, polecane są całoroczne iluminacje LED sterowane komputerowo. – Poprzez zmianę programu sterującego zmienia się charakter iluminacji – z codziennej na świąteczną. Możliwości takich zmian są praktycznie nieograniczone, szczególnie dla iluminacji zmiennokolorowych. Proszę sobie wyobrazić np. proste linie na krawędzi dachu lub na elewacji, które przez cały rok podkreślają kontury. W święta ukazują migające białe punkty na tle niebieskich linii i płynące komety, a np. w Walentynki mienią się różowością i czerwienią. Są to instalacje o trwałości ponad 10-letniej – mówi Adam Szpinak, właściciel firmy Neo.
Dekoracje świetlne nie należą do tanich inwestycji. Profesjonalnie zaprojektowana, wykonana i zamontowana dekoracja całoroczno-świąteczna to wydatek rzędu kilku do kilkunastu tysięcy złotych. Jednak, jak podkreślają nasi eksperci, profesjonalne instalacje świetlne, np. oparte o technologię LED, są kilkakrotnie tańsze w eksploatacji od tradycyjnych mikrożarówek. Aby zaoszczędzić na dekoracji można złożyć zamówienie wcześniej (wiosna/lato) – wtedy firmy mają większe upusty, a spłatę można rozłożyć na raty. Takie działanie pozwoli też uniknąć stresu i pośpiechu montujących.
Dekoracje świetlne wskazane jest zamontować najpóźniej w drugiej połowie listopada. Jak tłumaczą nasi specjaliści, najlepszym momentem na włączenie i premierę świątecznej dekoracji jest początek grudnia – okolice dnia Świętego Mikołaja.
Choinki i stroiki
O ile dekoracje zewnętrzne coraz częściej przygotowywane są przez profesjonalne firmy, o tyle w salach restauracyjnych, menedżerowie i pracownicy lokalu sami ustawiają i przygotowują świąteczne stroiki. – Staramy się, aby w okresie przedświątecznym wystrój lokalu nabierał charakteru uroczystego. W głównej części restauracji nastrój świąteczny podkreśla choinka, a wszystkie stoły przystrojone są w stroiki ze świeżych gałązek jodły, bombek i świec – mówi Edyta Gawarska z warszawskiej restauracji Société.
Podobna atmosfera panować będzie w restauracjach i gościńcach prowadzonych przez Polskie Jadło. – Już od początku grudnia wszystkie lokale ozdabiane są świątecznymi akcentami, takimi jak: gałęzie jodły, choinki, jemioły oraz przaśne ozdoby świąteczne, a w dniu wigilijnym ustawiony zostaje stół przykryty białym obrusem i podsypany sianem wypełniony 12 wigilijnymi potrawami. Zgodnie z tradycją nogi stołu spięte są łańcuchem symbolizującym więź rodzinną – mówi Jan Kościuszko, prezes spółki. Często też, by podkreślić atmosferę świąt, w lokalach gastronomicznych rozbrzmiewają kolędy i piosenki świąteczne.
Kolory na stole
Ozdoby i dekoracje to głównie wystrój i zastawa stołu. By modnie je zaaranżować warto pomyśleć chociażby o świecznikach. – W tym roku proponujemy dwa rodzaje świec pieńkowych, które mogą stanowić idealną dekorację zimowego stołu. Pierwsza z nich to tradycyjne motywy w nowoczesnym wydaniu – choinka, gwiazdki i klasyczne kolory – kremowy, czerwony i bordowy. Druga to delikatne, naturalne kolory, takie jak biały, kremowy czy ciemnoszary. Świece zostały pokryte niezwykle błyszczącym lakierem, dzięki temu stają się ozdobą każdego wigilijnego stołu. Koszt przygotowania dekoracji ze świec waha się do kilku do 20–30 zł w zależności od pomysłu – mówi Konrad Kaźmierczak z firmy Bolsius.
Do świec polecane są także dodatkowe gadżety. – Obecnie w modzie są klosze na świece, podobne do tych, jakimi osłania się płomień lamp naftowych. Koszt takiego klosza to od 50 do 60 złotych brutto, zależnie od wielkości. Do środka wstawiamy grube świece pieńkowe – radzi Adam Fecenec z firmy Dajar. Jak przyznaje, świąteczno-noworoczny stół to okazja do wprowadzenia koloru do przeważnie monochromatycznych aranżacji. – Zachęcamy naszych klientów do sięgnięcia po szkło barwione i kolorowe podtalerze. Propozycje kolorystyczne to klasyczne dla tego okresu zieleń i czerwień oraz biel czy tzw. „szronienie”. O ile biel jest typowa dla porcelany, o tyle już szklanki barwione na nieprzezroczysty biały nie są tak powszechne – dodaje Adam Fecenec.
Magda Deberny z działu importu firmy T.I.E. Art Glas Plus poleca także dodatki w kolorach: złotym, srebrnym i purpurze. – W ofercie każdego producenta znajdują się produkty okazjonalne, m.in. na Boże Narodzenie: specjalne patery, salaterki, świeczniki, dzwoneczki z motywami świątecznymi, patery w kształcie gwiazdek i choinek, wazony – dodaje. Jak radzą nasi specjaliści, warto też przy okazji świąt zrobić przegląd sztućców i sprawdzić stan noży i widelców do ryb. – Imprezy wigilijne w restauracjach to bardzo często kolacje zasiadane, i warto przy tej okazji pokusić się o tradycyjne, pełne nakrycie – przyznaje Adam Fecenec.
Świąteczny catering
Oferta gastronomiczna na święta powinna opierać się na dwóch filarach – na profesjonalnym cateringu oraz na wprowadzeniu świątecznych dań do menu. Pierwszy z nich cieszy się z roku na rok coraz większym powodzeniem. – Naszą ofertę można podzielić na dwie części. Pierwsza to specjalne menu dla naszych stałych klientów, którymi są m.in. szpitale. W tym szczególnym dniu w menu znajduje się m.in. barszcz z uszkami, pierogi oraz ryba. Wszystko oczywiście zgodnie z normami żywieniowymi oraz zalecanymi dietami. Specjalizujemy się również w komercyjnych przedsięwzięciach, które realizuje tzw. „party serwis”. Klient składając zapytanie otrzymuje ofertę idealnie dopasowaną do swoich potrzeb – przyznaje Marek Hołówko, prezes zarządu Impel Catering. Jednak jak dodaje, ze względu na silne przywiązanie do tradycji przygotowania wigilijnych potraw w rodzinnym gronie, zapytania ze strony osób prywatnych stanowią rzadkość.
Z opinią tą nie zgadza się Jan Kościuszko. – Polskie Jadło corocznie przygotowuje ofertę dań wigilijny w formie gotowych produktów dostępnych w detalicznej sieci sprzedaży. Nasze restauracje przyjmują indywidualne zamówienia na dania wigilijne i ta forma działalności rokrocznie cieszy się ogromnym zainteresowaniem – komentuje.
Tymczasem to zamówienia cateringowe od firm stanowią najlepszą formę zarobku. Żadna szanująca się firma nie pozwoli sobie na to, by nie urządzić pracowniczej Wigilii. Przedsiębiorstwa cateringowe obsługują spotkania opłatkowe, na których gromadzi się od 20 do 300 osób. Zależnie od menu koszt od osoby wynosi od 30 do nawet 130 zł.
– Wigilie firmowe organizowane są przez nas już od pierwszych dni grudnia i z roku na rok coraz wcześniej rezerwowane są przez firmy terminy – mówi Edyta Gawarska z warszawskiej restauracji Société. – Proponujemy menu typowo wigilijne, tzn. postne lub świąteczne urozmaicone pieczonymi mięsami i pasztetami oraz mięsnymi daniami głównymi. Jako dodatek do napojów proponujemy kompot z suszu – dodaje. To właśnie tradycyjne potrawy są świątecznym hitem. – Niewątpliwie tradycyjny smak i tradycyjne potrawy niepodzielnie królują na polskich stołach wigilijnych, czy to w zaciszu domu czy na spotkaniach firmowych. W tym wyjątkowym dniu Polacy nie są skłonni do eksperymentowania i potrawy takie, jak karp, barszcz z uszkami czy inne potrawy wigilijne muszą się znaleźć na wigilijnym stole – komentuje Marek Hołówko.
Restauracyjne menu
Oprócz ofert cateringowych, warto też pomyśleć o wprowadzeniu czasowych dań do menu restauracyjnego. O ile w Wigilię lokale gastronomiczne czynne są do wczesnych godzin popołudniowych, o tyle zarówno w pierwszy, jak i drugi dzień świąt otwarte są tak, jak w dni powszednie.
– Wychodzimy z założenia, że wieczór wigilijny nasi pracownicy powinni spędzić ze swoją rodziną, dlatego w tym dniu nasze restauracje czynne są do godziny 15, a tego dnia realizowana jest głównie sprzedaż na wynos dań wigilijnych. W restauracjach krakowskich nasi klienci spotykają się na tradycyjnych śledziach w śmietanie, podawanych z pieczonymi ziemniakami. W okresie świątecznym najchętniej zamawiane pozycje to barszcz czerwony na rybie z uszkami z prawdziwych grzybów, ryba w galarecie, śledź w śmietanie, tradycyjny smażony karp z tartym chrzanem, kluski z makiem, pierogi z kapustą i grzybami oraz kompot z suszonych owoców – komentuje Jan Kościuszko.
Jeśli chodzi o menu świąteczne, to lokale starają się także urozmaicać ofertę. – W naszym menu polecamy tradycyjne dania, które wzbogacamy elementami kuchni śródziemnomorskiej. Największym zainteresowaniem, jeśli chodzi o polskie potrawy, cieszą się ryby pod każdą postacią (karp lub łosoś w galarecie, karp po żydowsku, śledzie w różnych smakach, łosoś marynowany w czosnku, bazylii i oliwie, łosoś marynowany w pomarańczowo-miętowym sosie). Dużym zainteresowaniem cieszą się też oczywiście uszka i pierogi z kapustą i grzybami, a także wszelakie mięsa pieczone. W naszej ofercie znajdują się też m.in. zupy wigilijne (czerwony barszcz i zupa grzybowa z łazankami), kapusta wigilijna, kluski z makiem i ciasta świąteczne – wymienia Edyta Gawarska. W modzie są także wszelkiego rodzaju wariacje. I tak, w karcie restauracji Hotelu IBB Andersia w Poznaniu znajdą się m.in.: duet z karpia i amura, smażone pierożki z kapustą i grzybami, rolada z pstrąga i łososia, medaliony z karpia, kapusta z grochem oraz kutia.