Blisko Bar z winami naturalnymi otworzył się w Warszawie

Udostępnij artykuł

Blisko Bar to nowe miejsce na warszawskiej Pradze. Lokal serwuje tylko wina naturalne, a także pizzę neapolitańską i małe dania do dzielenia się. Twórcą baru jest Maciej Sondij, współwłaściciel m.in. fine diningowej restauracji Dyletanci.

Na początku marca br. na warszawskiej Pradze otworzył się Blisko Bar. Współwłaścicielem miejsca jest Maciej Sondij, były architekt, od 15 lat producent wina, importer win i  restaurator. Wspólnik w Dom Bliskowice, Winoblisko i restauracji Dyletanci. Blisko Bar serwuje wyłącznie wina naturalne, choć Sondij przyznaje, że ich definicja jest niejasna:

Otwieranie puszki z akademickim dyskursem co jest winem naturalnym, a co nie, jest dla mnie niekończącą się historią. Pod przykrywką win naturalnych rynek zalały przypadkowe, pełne błędów fermenty, od których się odcinam. Jeśli jednak za wina naturalne uznamy te, w których są tylko winogrona i które fermentują bez dodanych drożdży to tak – nasz bar serwować będzie tylko wina naturalne. Nie uznajemy win przemysłowych. Winoblisko od 10 lat jest prekursorem Burgundii, Szampanii od małych rodzinnych producentów oraz Loary i Rousillion. Oprócz Francji mamy sporo Niemiec, Austrii i Włoch. Tylko stary kontynent. – wyjaśnia Maciej Sondij.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

rynek dostawców horeca - raport 2024

Atmosfera niezobowiązującej domówki

W Blisko Barze ma być prosto i smacznie. Po latach pracy w fine diningu (taki charakter ma restauracja Dyletanci, której Maciej Sondij jest wspólnikiem) przyszedł czas na stworzenie miejsca, do którego chciałoby się pójść po serwisie. Atmosfera jest więc casualowa, demokratyczna. Każdy poczuje się tu dobrze – czy w dresie czy garniturze.

W barze wolę atmosferę niezobowiązującej domówki. Profesjonalnie ale bez napinki. – mówi Maciej Sondij.

Za projektem wnętrza, podobnie jak w przypadku Dyletantów, stoi duet Ewelina Polańczyk i Maciej Sondij. Blisko Bar pomieści 30-40 osób. Klimatu dopełnia muzyka grana z winyli.

Prosto i smacznie

Mimo niezobowiązującej atmosfery, w karcie baru królować będą wysokiej jakości produkty i wykonanie ale podane prosto, smacznie i szybko. Pizza neapolitańska jest główną pozycją ale są też tzw. „talerzyki”.

Oprócz win, w barze można wypić piwa kraftowe – obecnie podawane są dwa, w kolaboracji z browarami Artezan i Funky Fluid, a w drodze współpraca z Maryensztadt’em.

Źródło: Maciej Sondij

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Agata Godlewska

Opublikowano: 18.03.2024
Aktualizacja: 18.03.2024