Bocuse d’Or Team Poland – kolejny krok do Tallina

Przygotowania do europejskiej selekcji Bocuse d’Or ruszyły jeszcze w starym roku. Zaraz po polskich eliminacjach w listopadzie 2019, które odbiły się szerokim echem i wielkim uznaniem w polskiej branży gastronomicznej nic nie zapowiadało tego, co kilka miesięcy później drastycznie wpłynęło na życie ludzi na całym globie. Koronawirus zmienił w zasadzie wszystko. Społeczność szefów kuchni bardzo ucierpiała w wyniku kryzysu wraz ze wszystkimi aktorami branży gastronomicznej i hotelarskiej.

Organizatorzy europejskiej rozgrywki zostali zmuszeni do przesunięcia terminu tego prestiżowego konkursu. Mamy nadzieję, że nowa data 15-16 października 2020 jest ostateczna a nasz kandydat Jakub Kasprzak wspierany przez Patryka Paczkowskiego (commis) będzie mógł zaprezentować się na arenie międzynarodowej w Tallinie. Dla Jakuba to kolejny wielki krok do spełnienie zawodowego marzenia. Kilka lat temu szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie a dzisiaj pod okiem mentorów trenuje by jak najlepiej wypaść w Estonii. Jesteśmy przekonani, że nasz dream team zrobi co w jego mocy by znaleźć się w wymarzonej dziesiątce, która da mu awans do Wielkiego Finału w Lyonie.

W przygotowaniach naszego kandydata bierze udział cały sztab ludzi, zaś w Team Poland znajdują się:

  • Jakub Kasprzak – candidate
  • Patryk Paczkowski – commis
  • Adam Chrząstowski – President /Jury member
  • Tomasz Purol – official coach
  • Dominik Brodziak – technical coach
  • Dorota Karwacka – promotion team manager

Poza ścisłym gronem, które pracuje z naszym kandydatem i jego pomocnikiem, w tym roku Akademia Bocuse d’Or Poland zaprosiła wielu znakomitych szefów kuchni, wybitne autorytety w branży gastronomicznej, którzy jako Chefs Patrons chętnie wspierają radą i doświadczeniem Jakuba podczas treningów. Na tym etapie przygotowań dołączyli wyjątkowi szefowie, których nikomu nie trzeba przedstawiać, bo ich nazwiska mówią same za siebie, a mianowicie: Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski oraz Bartosz Peter. Ogromna skarbnica nieocenionej wiedzy, ich świeże spojrzenie oraz różne punkty widzenia z pewnością dodały wiatru w żagle naszemu kandydatowi. Już dziś wiemy, że w następnych treningach wezmą udział kolejne wielkie nazwiska polskiej sceny kulinarnej, bo jak to mówią „co dwie głowy to nie jedna”.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE
kwiecień-maj 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Bardzo się cieszę, że wielu szefów kuchni wspiera naszego kandydata w przygotowaniach. To bardzo ważne i ma to większy wymiar. To oczywiście ogromna wiedza i doświadczenie wielu osób, różne punkty widzenia, ale to również wsparcie szefów z innych środowisk, poza podziałami, ponad wszystko dla wyższego dobra jakim jest zaprezentowanie Polaka na arenie międzynarodowej. Dlatego jako Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland bardzo dziękuję za to zaangażowanie – powiedział Adam Chrząstowski.

Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d’Or Europe odbędzie się w północno-wschodniej Europie. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji, Węgrzech i Włoszech przyszedł czas na Estonię, która w połowie października będzie gościła kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d’Or.

Produkty z Estonii

Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno vege – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu vege.

Produkty obowiązkowe do przygotowania podczas konkursu to:
Danie na talerzu (vege): sum Danie na platerze:

  • przepiórka przygotowana wraz z wątrobą i sercem (przygotowanie i interpretacja tematu są dowolne)
  • jajko przepiórcze
    Poza obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał wykonać dwa sosy, wykorzystać co najmniej trzy dodatki oraz wpleść w danie coś od siebie, tzn. użyć składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju (mogą to być zapachy, smaki, produkty, przyprawy itp.).

Z uwagi na zmianę terminu europejskiej selekcji, cała koncepcja przygotowania dań i wykorzystania konkretnych produktów z przyczyn oczywistych musiała ulec zmianie. Nie jest to prosta sprawa od nowa skomponować danie, gdy pierwotna wersja, do której trochę dochodziliśmy i już przetrenowaliśmy wydawała się idealna. Cóż, wymagało to od nas a przede wszystkim od Kuby jeszcze większej kreatywności, zresztą nadal dopracowujemy poszczególne elementy. – powiedział Tomasz Purol, oficjalny trener Team Poland.

Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć Szefa Stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.