Czy Polacy wpadają w pułapki śniadaniowe?

Udostępnij artykuł

Co jednak oznacza zdrowe? Być może nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, że przy najważniejszym posiłku dnia wpadamy w wiele niezdrowych pułapek żywieniowych.

Jakie pułapki śniadaniowe na nas czyhają?
Produkty tzw. light – na rynku spożywczym funkcjonuje już cała gama produktów o obniżonej zawartości tłuszczów lub tzw. bezcukrowych. Choć często nazywa się je dietetycznymi, to ze zdrowiem nie mają za dużo wspólnego. Naturalny cukier zastępuje się w nich substancjami pochodzenia roślinnego takimi jak aspartam, sorbitol czy mannitol. Są one dużo słodsze od naturalnego cukru i oszukują nasz mózg, dla którego słodkość oznacza kalorie. Gdy organizm ich nie otrzymuje pobudzany jest ośrodek głodu, a co za tym idzie zwiększa się nasz apetyt.

Błyskawiczne śniadanie – Dla ponad połowy Polaków (54 porc.) przygotowanie śniadania zajmuje średnio od 5 do 10 minut. Aż 22 proc. badanych szykuje śniadanie w mniej niż 5 minut. Oznacza to, że jemy dosyć szybko, w pośpiechu i nie przykładamy dużej wagi do tego, co serwujemy sobie na pierwszy posiłek dnia. Jedzenie w pośpiechu nie jest zdrowe dla naszego organizmu. Często powoduje zgagi czy niestrawność. Dlatego na każdy spożywany posiłek powinniśmy przeznaczyć 20 minut, bo tyle potrzebuje żołądek, aby przekazać informację o sytości do naszego mózgu.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2017
ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA
w wersji elektronicznej – kliknij

Płatki śniadaniowe  – Aż 23 proc. Polaków je na śniadanie płatki śniadaniowe. Zawierają one bardzo dużo cukru i są ubogie w błonnik. Jeśli przyjrzymy się składowi opakowania płatków śniadaniowych zauważymy, że 1/3 to cukier. Wybierając płatki śniadaniowe zwróćmy zatem uwagę na ich naturalność i jak najniższą zawartość cukru.

Oszukane pieczywo  – Ciemny chleb kojarzy nam się ze zdrowiem. Dietetycy podkreślają, że wieloziarniste czy razowe pieczywo jest zdrowsze od białego chleba. Tak jest w rzeczywistości, pod warunkiem, że ciemna barwa pieczywa wynika z naturalnej mąki, a nie z dodatku karmelu.

Biała bomba kaloryczna – twarogi to dobry i zdrowy wybór na śniadanie. Warto jednak wybierać produkty chude lub półtłuste, ponieważ wersja pełnotłusta może zawierać aż 18 krotnie większą porcję cholesterolu. Kawa – ponad 80 proc. dorosłych Polaków deklaruje regularne picie kawy, znaczna część z nich sięga po nią co najmniej raz dziennie. Dzień od kawy zaczyna prawie połowa Polaków. Często pijemy ją niestety na pusty żołądek. Zdrowiej jest pić kawę po śniadaniu wtedy jej właściwości pobudzające metabolizm pozytywnie wpłyną na trawienie. Kawa pita na czczo stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, co może powodować nadkwasotę i podrażnić przewód pokarmowy powodując wzdęcia i niestrawność.

– Jedząc i komponując sobie śniadania warto kierować się zasadą slow food. W naszej sieci popieramy ideę zdrowych i urozmaiconych śniadań, dlatego na porannym bufecie serwujemy ponad 100 produktów. Zwracamy także uwagę na to, aby serwować produkty wysokiej jakości w tym własnoręcznie wypiekany chleb, czy zdrowe polskie sery i wędliny z ekologicznych gospodarstw – mówi Mariusz Tkaczyk Specjalista ds. Gastronomii w sieci Qubus Hotel.