Drobny nie znaczy nieistotny

Udostępnij artykuł

Powstaje dużo nowych lokali gastronomicznych o wysokich standardach, a wiele istniejących podwyższa jakość usług. Takie restauracje inwestując w kosztowne wyposażenie potrzebują również wysokiej jakości drobnego sprzętu gastronomicznego. – W każdej restauracji drobny sprzęt dobierany jest do rodzaju serwowanych potraw i wykorzystywanych surowców. Z mojego doświadczenia wynika, że w profesjonalnych kuchniach najczęściej korzysta się ze sprzętu austriackiej firmy Rist, która w swojej ofercie ma wszystko to, co może ułatwić pracę w każdym dziale restauracji. Produkty oferowane przez tego producenta charakteryzuje bardzo dobra jakość oraz trwałość – mówi Łukasz Katner, szef kuchni stołecznej restauracji Vinarius. Odpowiednio dobrany sprzęt gastronomiczny jest tak samo ważny bez względu na to, czy jesteśmy właścicielami bardzo dużego lokalu czy też interesuje nas mała gastronomia. Może się wydawać zresztą, że w tym ostatnim przypadku sprzęt i meble gastronomiczne mają szczególne znaczenie. Niewielki lokal musi bowiem wkładać wiele wysiłku w to, aby utrzymać się na rynku. Z drugiej strony w małych lokalach jest zdecydowanie mniejszy obrót, więc sprzęt nie musi być „aż tak” wytrzymały, a przy zakupie tańszych akcesoriów zaoszczędzone pieniądze można zainwestować w inne elementy wyposażenia.
Garnki, patelnie, noże
– Z drobnych sprzętów gastronomicznych używamy: noży, obieraków, blenderów, patelni, mat i foremek silikonowych oraz nożyczek do carvingu. Używamy także mniej popularnych spieniarek do pianek owocowych i warzywnych – wymienia Marcin Cieślikowski z krakowskiej restauracji Magnifica. Jak przyznają dystrybutorzy tego typu sprzętu, restauratorzy najczęściej kupują garnki i pojemniki gastronomiczne, pomimo że solidność wykonania pozwala im służyć czasami przez lata. – Regularnie kupowanym produktem są patelnie. Coraz więcej klientów gastronomicznych świadomie wybiera określony rodzaj patelni, do konkretnego rodzaju dań, jakie są serwowane w restauracji – mówi Agata Jaskólska, kierownik marketingu w firmie Tom-Gast. Do najbardziej popularnych należą m.in. patelnie aluminiowe z nieklejącą się powłoką do delikatnych potraw (np. naleśników) lub podgrzewania czy stalowe – do podsmażania mięsa. – To, do czego kucharze przywiązują wagę, to przede wszystkim spełnianie przez patelnię swojej funkcji, a także ergonomiczność, ponieważ patelnia to produkt, który często trzyma się w ręce – dodaje Agata Jaskólska. Nasza rozmówczyni przyznaje, że podobny podział występuje także wśród innych najbardziej powszechnych sprzętów (np. różne rodzaje noży: do mięsa, drobiu, ryb, warzyw itp.).
Nowe rozwiązania
Wśród nowinek, które cieszą się popularnością Agata Jaskólska wymienia m.in. mandolię V, czyli profesjonalną szatkownicę, która dzięki zastosowanemu w niej noża w kształcie litery V wyróżnia się możliwością krojenia w plastry bardzo miękkich warzyw, jak pomidory. W profesjonalnych kuchniach popularne są także akcesoria, które pozwolą zadbać o prawidłowe przechowywanie i użycie sprzętu gastronomicznego, np. ostrzałki do noży. – Nowością są elektryczne ostrzałki. Sprzęt ten plasuje się w wyższej półce cenowej, jednak korzyści, jakie płyną z jego zastosowania są bardzo wymierne. Ostrzenie noży za pomocą ostrzałek zdecydowanie przedłuża ich żywotność i daje im maksymalną ostrość. W zeszłym roku wprowadziliśmy nowy model tego urządzenia. Jego wyjątkowość polega na automatycznej regulacji trzystopniowego mechanizmu ostrzącego dopasowującego się do ostrza noża oraz na możliwości ostrzenia wszystkich typów noży, także o falistym ostrzu, a nawet tasaków. Istnieje także możliwość najwłaściwszego doboru procesu ostrzenia do konkretnego zadania, gdyż specyfika krojonego materiału wymaga innego rodzaju naostrzenia np. noży do ryb i noży typowo masarskich – mówi specjalistka z firmy Tom-Gast.
Gdzie kupić?
Odpowiedni sprzęt można dziś otrzymać w specjalistycznych sklepach. Niezdecydowani restauratorzy mogą skorzystać również z pomocy firm zajmujących się wyposażeniem gastronomii. Oba rozwiązania cieszą się coraz większą popularnością, a rosnąca konkurencja panująca pomiędzy firmami oferującymi nowoczesne rozwiązania sprawia, że sami restauratorzy mają dostęp do coraz większej liczby możliwości. Wzrost zainteresowania sprzętem wykorzystywanym w restauracjach cieszy zresztą również ich producentów. Pewni, że ich propozycje trafią do kolejnych odbiorców mogą decydować się na wprowadzanie kolejnych rozwiązań przyczyniających się do tego, że drobny sprzęt gastronomiczny jest coraz bardziej nowoczesny i wytrzymały. Jego odbiorcy chwalą z kolei zaistniałą sytuację podkreślając, że coraz większy wybór urządzeń i mebli przekłada się na wzrost jakości usług świadczonych przez ich lokale. Ponadto firmy często decydują się na wprowadzanie pakietów lojalnościowych, oferując swoim klientom promocje, fachowe porady, pokazy i rabaty.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 21.04.2010
Aktualizacja: 21.04.2010