W dniu 17 października w Zamku Topacz rozegrały się zmagania młodych kucharzy. Zadaniem dwuosobowych zespołów było przygotowanie autorskich potraw wpisujących się w temat przewodni tegorocznej edycji konkursu – zero waste, czyli niemarnowanie żywności. Nasze media – Świat Hoteli oraz portal Horecanet.pl – objęły patronat medialny nad wydarzeniem.
Temat tej edycji jest bardzo ważny. Zbyt dużo produktów spożywczych jest wyrzucana do śmieci. Młodzi kucharze w ciągu dwóch godzin starali się pokazać pod względem smakowym i kreatywnym, jak oni rozumieją Zero Waste i jak można wpływać na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia poprzez właściwe przygotowywanie dań i dbanie o wykorzystanie wszystkich składników. Tegoroczna edycja pokazała nam, jak ważny i trudny jest to temat nawet wśród osób, które na co dzień pracują w gastronomii – mówił Daniel Sielicki, przedstawiciel jury technicznego.
To właśnie przedstawiciele jury technicznego mieli możliwość oceniania dań nie tylko pod kątem smakowym i wizualnym. Brali także pod uwagę odpowiedni dobór produktów, umiejętne wykorzystanie do odpowiedniej obróbki akcesoriów RATIONAL, czystość i organizację pracy czy wykorzystanie 100 proc. produktów przywiezionych ze sobą na konkurs do przygotowania dania. Każdą potrawę oceniali: Justyna Słupska-Kartaczowska, właścicielka restauracji Jadka, Daniel Sielicki, National Corporate Chef RATIONAL, Michael Nehrdich, szef kuchni RATIONAL w Niemczech, Dominik Narloch, Executive Chef w poznańskim City Park’u oraz Krzysztof Małocha szef kuchni w Heron Live Hotel.
W jury degustacyjnym natomiast oprócz pomysłodawców konkursu Macieja Wrońskiego, dyrektora zarządzającego RATIONAL i Andreasa Wierusa, prezesa zarządu Zamku Topacz, obecni byli specjaliści, jeśli chodzi o ideę zero waste Jagna Niedzielska oraz Kuba Korczak.
Pierwsze miejsce oraz nagrodę pieniężną w wysokości 5000 złotych oraz stażu u boku doświadczonego szefa kuchni Rafała Borysa zdobyli Maksym Trushkin i Oleksandr Chuvasov z Fregata Lake Club w Zagórzu Śląskim. Drugie miejsce i nagrodę pieniężna wysokości 3000 złotych wywalczyli: Cezary Nowacki i Patryk Biernacki z Hotelu Browar Wiatr w Uniejowie, a trzecie miejsce i 1000 zł Adrian Markiewicz i Tomasz Stelmasiński z restauracji Wydział Kulinarny we Wrocławiu.
Co dalej z konkursem Spotkania z SelfCookingCenter® w Zamku Topacz? Zachęcamy do śledzenia informacji na konkursowej stronie sscc.info.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione