Kasia Daniłowicz poprowadziła Mikser Kulinarny

Udostępnij artykuł

W Mikserze Kulinarnym, zorganizowanym przez sieć hurtowni Makro Cash&Carry Polska, wzięło udział około stu uczniów ze szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego.
 
Pokaz kulinarny, przygotowany w ramach wydarzenia, poprowadziła Kasia Daniłowicz – szefowa kuchni i właścicielka restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu wyróżniona tytułem Kobieta Szef Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017. Tematem przewodnim były owoce morza w połączeniu z mięsem, czyli Surf ‘n’ turf, a pośród zaprezentowanych dań znalazły się m.in. kaczka z przegrzebkami, purée z orzeszków ziemnych i kalafior curry oraz ośmiornica z chorizo, purée ziemniaczane z sepią, podsuszane pomidorki i salsa verde.
 
Gościem spotkania była także właścicielka sieci Tel Aviv Urban Food, Malka Kafka, która poprowadziła warsztat z przedsiębiorczości i przybliżyła uczniom, jak stworzyć model biznesowy restauracji na jednej kartce papieru.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE 
ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA
– link do aktualnego numeru: LUTY 2016

Uczestnicy Miksera mieli okazję poznać i zobaczyć unikalne owoce morza z oferty Makro, pośród których znalazły się m. in. żywy homar i krab oraz ostrygi, langustynki i ośmiorczki. Prezentację produktową poprowadził Robert Ciechomski, TGM HoReCa w Makro. Szef dla Młodych Talentów to projekt wspierający młodych adeptów kulinarnych w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. Program obejmuje dwa główne zakresy działalności: program płatnych staży w Makro i cykl Mikserów Kulinarnych, których misją jest edukacja oraz umożliwienie spotkań młodzieży z najlepszymi polskimi szefami kuchni.

Partnerem Szefa dla Młodych Talentów jest prestiżowy, międzynarodowy przewodnik po najlepszych restauracjach, hotelach i produktach w Polsce – Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska.