Świeży, zielony szczypiorek – który dodany do „zwykłej jajecznicy” tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Cebulka dymka, pachnące pomidory, podsmażone na oliwie z dodatkiem pieczywa – taka przystawka to samo zdrowie. Ich wykorzystanie w kuchni pozwala na zadbanie zarówno o zdrowie, jak i o wyjątkowy smak potraw. Na wiosną można sięgnąć po wiosenne warzywa, która w dużej ilości pojawiają się, szczególnie w okresie maja.
Co ciekawe, istnieją również warzywa, które możemy zbierać nie tylko wczesną wiosną, ale także w czasie niezbyt mroźnej zimy. Do takiej uprawy z pewnością znakomicie nadaje się smaczna i wartościowa roszponka, która w naszym kraju jest jeszcze stosunkowo mało znana i niedoceniana, mimo iż zasługuje na znacznie większą uwagę i zainteresowanie.
Ważne jest, by sięgać po nowalijki zarówno świeże, jak też pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Na pewno nie jest najlepszym sposobem postawienie na nowalijki kupowane w marketach, które nie zawsze są w stanie zapewnić odpowiednią jakość a przede wszystkim świeżość. Nowalijki można wykorzystać w bardzo wielu przyprawach nawet jako dodatek. Można je podawać choćby do ziemniaków podawanych na różne sposoby, które są bardzo często stosowane w polskiej kuchni.
Doskonałym pomysłem na śniadanie, którym możemy zaskoczyć naszych gości jest przygotowanie twarogu z wykorzystaniem różnych, aromatycznych nowalijek – rzodkiewka, szczypior, cebulka. Do wzbogacenia smaku można użyć na przykład świeżej bazylii.
Nowalijki to doskonały sposób na wzbogacenie diety osób w każdym wieku, jednak jest do szczególnie istotne dla dzieci, u których można wzbogacić dietę o liczne i cenne witaminy przy jednoczesnym zapewnieniu bardzo wyjątkowego smaku potraw dopasowanego do indywidualnego smaku danej osoby.
Autorem tesktu jest Tomasz Różański szef kuchni w
restauracji Flavoria w Hotelu IBB Andersia