Książka Przemysława Klimy już w marcu

Udostępnij artykuł

“Fun Dining” to tytuł debiutanckiej książki Przemysława Klimy – szefa kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, odznaczonej dwiema gwiazdkami Michelin. Pozycja została wydana w twardej oprawie i liczy 304 strony, na których znalazły się przepisy i zdjęcia dań cenionego szefa. “Fun Dining” można już zamawiać w przedsprzedaży, a premiera zaplanowana jest na 27 marca.

Fun dining – tak Przemysław Klima, pierwszy i jedyny w Polsce szef kuchni z dwiema gwiazdkami Michelin, mówi o tym, co robi w kuchni.

W tej książce znajdziesz przepisy na potrawy, które sam lubię przyrządzać i jeść. To dania, które nie wymagają wielkich umiejętności, a do ich przyrządzenia wystarczą sprzęty, które pewnie masz już w kuchni. Przekonasz się, że czasem jeden mały trick czy nieoczywisty dodatek (…) może wydobyć z potrawy „efekt wow” – zdradza Przemysław Klima.

Fun dining to według szefa restauracji Bottiglieria 1881 radość. Radość łączenia składników i tworzenia zupełnie nowych smaków. Radość eksperymentowania. To satysfakcja, która towarzyszy gotowaniu i przyjmowaniu gości.

To nie jest książka z przepisami z restauracji (choć zdradzam tu kilka naszych tricków!). To dania, które bez trudu przygotujesz w domu, choć znajdzie się też kilka propozycji dla bardziej zaawansowanych kucharzy. – wyjaśnia Klima.

Przemysław Klima jest szefem kuchni gwiazdkowej restauracji Bottiglieria 1881, ale szykuje się obecnie do otwarcia swojego drugiego lokalu – Bufet. Będzie to miejsce o luźnym charakterze, w którym dominować będą dania kuchni polskiej znane z dzieciństwa. Również w tym stylu są przepisy zaprezentowane w książce. Bo “fun dining” to według Klimy kuchnia prosta i genialna jednocześnie. Dania, które bez trudu można przygotować w domu, a dzięki oryginalnym połączeniom składników są zupełnie wyjątkowe. To nieoczywiste dodatki, jak olej z koperku o intensywnie zielonym kolorze, warzywny jus czy drożdżowe masło. Drobne tricki, dzięki którym jedzenie staje się niezapomnianym doznaniem.

Warto dodać, że zdjęcia do książki wykonała znana polska dziennikarka i autorka książek kulinarnych – Małgorzata Minta (MintaEats).

Kiedy gotuję – zarówno w restauracji, jak i w domu – stawiam na prostotę. Korzystam ze składników, które rozumiem, które są mi bliskie, na których się wychowałem. To czyni jedzenie prawdziwym, szczerym i sprawia, że chce się je smakować. Nic nie daje tyle radości, co właśnie jedzenie. – podsumowuje Przemysław Klima.

O autorze

Przemysław Klima – szef kuchni w Bottiglierii 1881, jedynej w Polsce restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin (pierwsza została przyznana w roku 2020). W 2024 roku mijają 23 lata jego pracy zawodowej. 2024 rok to także 10-lecie B1881.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad-grudzień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Źródło: Wydawnictwo Znak

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 19.02.2024
Aktualizacja: 20.02.2024