Kupiec Sheraton Grand Warsaw i The Westin Warsaw: Nasz dostawca musi dbać o środowisko

Udostępnij artykuł

[TYLKO U NAS – RAPORT 2023] Wybieramy dostawców, dla których ważna jest kwestia ekologii i którzy skupiają się na skróceniu transportu i logistyki do potrzebnego minimum – mówi Jakub Laskowski, kierownik zakupów w hotelach Sheraton Grand Warsaw i The Westin Warsaw.

Jak kształtuje się aktualna współpraca z dostawcami dla branży HoReCa?

Współpracę z dostawcami oceniam bardzo pozytywnie. Oparta jest na wzajemnym wsparciu, pomocy w dążeniu do celu oraz utrzymania standardów i produktów na wysokim poziomie. Jednak w tym miejscu warto podkreślić, że obecnie wszyscy zmagamy się z brakami rynkowymi związanymi z kryzysem geopolitycznym i pandemią, co może mieć wpływ na współpracę.

Co odbieram bardzo dobrze to to, że dostawcy wsłuchują się w potrzeby klientów, o których wiedzą ze swoich źródeł czy od osób takich jak ja. Na bieżąco reagują na wszelkie problemy z dostępnością produktów, proponując inne rozwiązania czy zamienniki. Jednocześnie są gotowi na szybką reakcję i zamówienie „last minute”, co – jak wiemy – ma związek z coraz późniejszymi w obecnych czasach potwierdzeniami przez gości pobytów czy organizatorów konferencji.

Jakub Laskowski o tym co ważne przy wyborze

Jakie czynniki obecnie najbardziej wpływają na decyzję o wyborze danego dostawcy?

Według mnie są to koszty. Nie da się ukryć, że cena jest jednym z najistotniejszych czynników. Jednocześnie bardzo ważna pozostaje dobra jakość i lokalność produktów. Sam zdecydowanie misję firmy, która polega na zrównoważonym rozwoju, widzę po zamówieniach. Ekologiczne podejście w kuchni oznacza pewnie w jakiejś mierze odchodzenie od mięsa, ale najważniejsze jest jednak zamawianie produktów u lokalnych dostawców, którzy mają towar z okolicznych farm itd.

Na decyzje o wyborze danego dostawcy mają również wpływ elastyczność w podejściu do współpracy, łatwość kontaktu, dostępność przedstawicieli oraz otwarte myślenie i innowacyjność. Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że bardzo zwracamy uwagę na kwestie związane z ochroną środowiska – wybieramy dostawców, dla których jest to ważna kwestia, i którzy skupiają się na skróceniu transportu i logistyki do potrzebnego minimum.

Czego oczekujecie od dostawców w tym niełatwym pod kątem wysokości kosztów roku 2023?

We współpracy najważniejsze jest wspólne osiągniecie wyznaczonego celu i żeby – mimo rosnących kosztów – jakość produktu nie malała. Oczekuje się również dostępności towaru, znajdywania zamienników, wychodzenia o krok do przodu i przedstawiania gotowych rozwiązań, stabilizacji cen oraz – podkreślę raz jeszcze – dbania o środowisko…Tekst powstał na potrzeby publikacji Rynek Dostawców HoReCa w Polsce – RAPORT 2023. Kliknij, aby zapoznać się z pełną treścią.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 05.04.2023
Aktualizacja: 05.04.2023