Marcin Lachowicz z Holiday Inn Warsaw City Centre o trendach w gastronomii

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS] To, co do niedawna wydawało się ideologią bądź kaprysem – dzisiaj staje się koniecznością. Nazywane bywa zaradnością, a czasami nawet kunsztem. Ale ja nazywam to łaknieniem świeżości i autentycznej perspektywy – mówi Marcin Lachowicz, F&B Manager Holiday Inn Warsaw City Centre.

Marcin Lachowicz Holiday Inn Warsaw City Centre

Lata dwudzieste obecnego wieku ewidentnie uczą nas na nowo definiować swój styl życia. Przypominać sobie niezłomne wartości lub z większą uważnością smakować doznania wszelakie. O ile smak w ogóle odzyskaliśmy… Na ile pamiętamy, że pewne atrybuty pomijaliśmy jeszcze przed lockdownem albo deprecjonowaliśmy dobra wielkie lecz małe i na odwrót – mikro, ale niezauważalne w wielkiej skali?
Obecna sytuacja ekonomiczna również bardzo weryfikuje postawy konsumentów, producentów i prosumentów. Ale zacznijmy po kolei czyli od śniadania…

Jeżeli nie hodujesz własnego zakwasu i nie pieczesz swojego chleba – to pamiętaj, że nie musisz tego robić. Goście na pewno docenią ręczny wyrób, ale też niechętnie (poza domem) ryzykują zjedzeniem zakalca. Dzisiaj ceniona jest chrupiąca skórka w kolorze ciemno brązowym i delikatny pachnący miąższ. Ważny jest wybór i świeżość. Stare odmiany pszenicy lub orkisz i żyto zdecydowanie są zdrowsze niż wysoce przetworzony produkt. Dlatego wyroby bezglutenowe pozostaw w hermetycznym opakowaniu jako alternatywę dla osób z celiakią. I warto zauważyć fakt, że goście chorujący wybierają ten produkt nie dla smaku, a z konieczności.

Kawa, czy herbata często ustępuje miejsca naparom ziołowym lub wodzie martwej. Fusy po kawie – co osobiście uwielbiam – oddajemy lokalnemu hodowcy borówek jako nawóz bogaty w azot i potas. W zamian – borówki świetnie smakują jako świetny dodatek do wielu dań śniadaniowych i są lokalnie uprawiane, przez co tańsze.

Kiedyś jeszcze wyczytałem, że fusy to świetna alternatywa zimą na odśnieżone chodniki. Bo łapy zwierząt nie kaleczą się o grudy, chemia i sól nie przenika do gleby… Nie polecam! Zrównoważone działania to mądre działania, więc dobrze zdecyduj czy wymiana, bądź renowacja podłogi i długie płukanie bruku nie jest bardziej szkodliwe dla środowiska.

Wędliny, mięsa i kiełbasy – dbamy aby miały odpowiedni skład, ale też robimy własne schaby, boczki i pieczenie. Taniej i bez dodatku chemii. Nasi goście to uwielbiają!

Jajka od szczęśliwych kurek – jak dwadzieścia lat pracuję w zawodzie – żadna nie przyszła podziękować, ale tak – w IHG używamy tylko tych prawdziwych i świeżych bez numeru 3.

Na bufecie gorącym coraz chętniej zauważane są potrawy wegetariańskie i sycące zupy.

Cieszymy się, że wróciła wiosna bo wszyscy już spragnieni jesteśmy świeżych warzyw. Osobiście nie cierpię woskowanych owoców dlatego jesienią wprowadziliśmy możliwość wyciśnięcia swojego ulubionego witaminowego soku. Dodatki jak…Cały komentarz publikujemy w Świat Hoteli marzec-kwiecień 2023. Kliknij, aby zapoznać się z pełną treścią.

Świat Hoteli marzec-kwiecień 2023

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 30.06.2023
Aktualizacja: 30.06.2023