McDonald’s od września w Kłodzku

Udostępnij artykuł

Niedawno w Galerii Twierdza Kłodzko zostały otwarte dwa nowe lokale gastronomiczne serwujące posiłki kuchni polskiej oraz arabskiej: restauracja 3 Naj oraz Kebab Dirhem. Wśród najemców gastronomicznych Twierdzy są także między innymi Fresca Bistro oraz Fresca Cafe.

Jak niedawno informował portal Horecanet.pl, aktualnie w naszym kraju działa 241 restauracji McDonald’s, w tym 100 prowadzonych na zasadzie licencji przez 49 licencjobiorców. 166 lokali ma okienko McDrive, sześć znajduje się na przyautostradowych MOP-ach (Police/Łęka, Kozłów/Rachowice, Oleśnica/Witowice) a 17 restauracji dysponuje ofertą McCafe. Firma zatrudnia obecnie ponad 14,5 tys. pracowników. McDonald’s wyda w tym roku na inwestycje w naszym kraju ponad 100 mln zł i planuje otworzyć około 20 restauracji. Ostatnio firma wystartowała z prasową kampanią "Mamy apetyt na nowe restauracje". W ramach akcji poszukiwane są nieruchomości w celu uruchomienia nowych lokali.

McDonald’s dysponuje około 32,2 tys. barów szybkiej obsługi w około 120 krajach na całym świecie. Plany na 2010 rok zakładają otwarcie 1 tys. nowych restauracji. McDonald’s zarobił w I kwartale 2010 roku 1,09 mld dol. Sieć rozpoczęła działalność w Polsce w 1992 roku, otwierając pierwszą restaurację w Warszawie.

 

 

 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 23.06.2010
Aktualizacja: 23.06.2010