Mezalians to trzeci lokal właścicieli znanych w Kołobrzegu Mammy i Fuego. Trzy lokale znajdują się drzwi w drzwi obok siebie wzdłuż ulicy Towarowej – ścisłym centrum kołobrzeskiego portu, przy jednej z najczęściej uczęszczanych ulic. To także trzy wysokowolumenowe lokale, każdy z ponad setką miejsc siedzących. Do włoskiej Mammy i hiszpańskiego Fuego dołącza najpopularniejsza kuchnia – nowoczesna polska.
Menu powstało pod okiem czuwającego nad restauracjami executive chefa – Rafała Lorenca, pochodzącego z Warszawy szefa kuchni o bogatym doświadczeniu, ćwierćfinalisty programu “Top Chef”. Menu podzielone jest na dwie niezależne części: Mezalianse i Dobra Narodowe. W każdej z nich znajdziemy wszystkie możliwe rodzaje dań: zupy, talerzyki mniejsze, pełne dania, jak i desery.
Odnajdziemy też wiele dań oznaczonych jako wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe lub bezlaktozowe. Roślinne pozycje, za które odpowiada Dominika Targosz, wegańska szefowa kuchni, konsultantka restauracji, autorka książki „Roślinna sprawa”, stanowią tu ¼ karty, przeplatając się z opcjami mięsnymi i rybnymi. Zaskakującym ruchem jest baskijski sernikowiec, ciasto z przepisu Dominiki Targosz powstałe we współpracy z polską marką roślinnych serków, które, choć w pełni wegańskie, jest jedynym sernikiem w karcie i już teraz przoduje wśród zamawianych deserów.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<
Polisz melanż i vódka
Lokalowi przyświeca dopisek “polisz melanż i vódka”, a w menu znajdziemy więcej pozycji wódki i destylatów, niż samych dań. Sekcja koktajlowa zbudowana jest analogicznie jak jedzeniowa. Koktajlowe Mezalianse to zaskakujące pozycje łączące smaki polskie i zagraniczne, smaki sprzeczne lub po prostu robiące niezłą hecę. Dobra Narodowe to koktajle zbudowane wokół polskich składników, np. buraka, marchewki z jabłkiem, rokitnika, miodu spadziowego, a nawet oscypka. Za koncepcję menu
koktajlowego odpowiada konsultantka Anita Jurach, a za realizację szef baru – Kuba Dudek wraz z zespołem barmańskim ze wszystkich lokali w grupie.
Wnętrze w stylu mid-century
Cały spektakl odbywa się we wnętrzu w stylu mid-century, z zaskakującymi mezaliansami architektonicznymi, zaprojektowanym przez Studio 370, autorów kultowych miejsc takich jak Syreni Śpiew, Nine’s, czy Bar Centralny w Hali Koszyki. To już trzecia realizacja 370 studio w Kołobrzegu, a wcześniejsze lokale zdobyły już nagrody, takie jak laureat Food Business Awards 2023 w kategorii design dla Mammy, Wnętrze Roku magazynu Sztuka Wnętrza 2022 dla Fuego.
W gali uroczystego otwarcia Mezaliansu wzięło udział ponad 100 osób, w tym influncerzy i osobistości Kołobrzegu, w tym Prezydentka Miasta Anna Mieczkowska i Wice Prezydentka Ilona Grędas-Wójtowicz. Współwłaściciel grupy, Sławomir Kimaszewski, w swoim przemówieniu podkreślał jaką kluczową rolę miastotwórczą odgrywa gastronomia, która staje się wizytówką miasta i generuje nowe grupy turystów. Właściciele estymują, że w 2025 roku obsłużą łącznie 390 tysięcy gości w trzech lokalach.
Stawiamy na autentyczność, bezkompromisową jakość, wielkomiejski design, holistyczne i kreatywne koncepty. W mieście, które tętni życiem jedynie w sezonie wakacyjnym, zbieramy kolejki niczym kultowe warszawskie lokale. W efekcie nasze roczne obroty, liczba gości, a także liczba zamówień surowców, dorównują lokalom z dużych miast. Ale jesteśmy dumni, że jesteśmy właśnie tutaj, w Kołobrzegu, dokładając swoją cegiełkę do rozwoju miasta. – mówi Sławomir Kimaszewski, współwłaściciel grupy.
Źródło: Restauracja Mezalians
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.