Sodexo Polska postawiło sobie za cel oferowanie roślinnych dań swoim klientom i konsumentom we wszystkich obsługiwanych restauracjach. Z pomocą przyszli eksperci kampanii RoślinnieJemy – w wyniku współpracy strategia zrównoważonego rozwoju w obszarze cateringu weszła w życie.
Przy współpracy z ekspertką RoślinnieJemy, Dominiką Targosz, zostało zweryfikowanych ponad 100 receptur potraw na bazie roślin, serwowanych na co dzień w restauracjach Sodexo. W listopadzie 2022 r. Dominika przeprowadziła warsztaty dla szefów kuchni i kucharzy Sodexo Polska pod nazwą „Roślinne dania mączne”. W efekcie wegetariańskie dania stały się w całości roślinne – usunięto i zastąpiono w nich składniki odzwierzęce takie jak mleko czy jajka – oraz odświeżono je tak by były atrakcyjne dla konsumentów.
Obszar cateringowy to jedna z kluczowych części biznesu Sodexo Polska. W ramach długofalowej strategii zrównoważonego rozwoju, naszą ambicją jest zapewnianie naszym klientom i konsumentom opcji roślinnych w 100% naszych restauracji. Obsługujemy ponad 8000 konsumentów dziennie w ponad 40 restauracjach. Czujemy odpowiedzialność wynikającą z tej skali – zarówno jeśli chodzi o zdrowe żywienie gości restauracji, jak i wpływ na środowisko naturalne – mówi Marcin Grabiwoda, Regional Operations Director w Sodexo Polska.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj-czerwiec 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Współpraca RoślinnieJemy i Sodexo jest pionierskim działaniem, które pozwala zmniejszyć koszty produkcji firmy i uczynić ją przyjaźniejszą środowisku.
Działania Sodexo w kierunku zwiększenia udziału roślinnego jedzenia w menu restauracji pracowniczych kreują nową narrację dla innych firm spożywczych. Wspierają także tworzenie nowych nawyków żywieniowych. Audyt, który mieliśmy okazję przeprowadzić w Sodexo, pozwolił zmniejszyć wykorzystanie składników odzwierzęcych, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych smaków. Firma nie tylko odpowiada na zmieniające się potrzeby Polaków, ale też stawia fundament dla nowoczesnego, systemowego podejścia do budowania oferty gastronomicznej. – mówi Maciej Otrębski, strategic partnership manager w RoślinnieJemy.
Sodexo zarządza 40 restauracjami pracowniczymi w Polsce. Świadczone w blisko 30 miastach usługi żywieniowe stanowią istotną część biznesu firmy. Rozwijanie roślinnego menu to nie tylko odpowiedź na potrzeby klientów. Zapewnianie bezmięsnych opcji wyboru to jeden z elementów szerszej strategii o nazwie Better Tomorrow 2025. Strategia ta w ostatnich latach wytycza ścieżkę, którą podąża Sodexo w zakresie zrównoważonych działań. ⅓ dań serwowanych w ich restauracjach ma być roślinna, tak jak i 2/3 produktów używanych we wszystkich przepisach. Oprócz wzbogacania menu o roślinne dania, firma wyeliminowała również plastikowe artykuły jednorazowego użytku ze swoich restauracji, a także zrezygnowała z jaj z chowu ściółkowego na rzecz jaj typu 0 i 1. Skupia się również na minimalizowaniu odpadów żywieniowych i pozyskiwaniu produktów spożywczych ze zrównoważonych hodowli, z uwzględnieniem lokalnych dostawców. Nastawienie na społeczną odpowiedzialność jest fundamentem działań Sodexo.
Firma dba o to, by zatrudniać odpowiednie do realizacji tego podejścia osoby. Główny szef kuchni Sodexo to Michał Fabiszewski, który podobnie jak Dominika Targosz jest ambasadorem Chefs for Change – kampanii, która od 2019 r. zrzesza polskich szefów i szefowe kuchni wokół idei rozwijania i promowania roślinnego sposobu żywienia. O przemianach w Sodexo mówi:
Pracuję w Sodexo od kilku lat i mam możliwość obserwowania, a także oddziaływania na transformację oferty naszych restauracji. Z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że zauważalny jest ogromny rozwój w kierunku menu, w którym dania roślinne zastępują te z wykorzystaniem mięsnych produktów. RoślinnieJemy ma w tej przemianie zdecydowany udział. Dzięki temu partnerstwu współpracowaliśmy z praktykami, którzy są związani z kuchnią roślinną od lat. To osoby, które doskonale znają się na kuchni bezmięsnej i interesują tym tematem nie tylko zawodowo, ale również prywatnie. Eksperci RoślinnieJemy nie tylko pomogli udoskonalić i wzbogacić nasze roślinne menu „na papierze”, ale również wsparli zespół Szefów Kuchni Sodexo Polska od strony szkoleniowej. Wspólnie nie tylko przygotowaliśmy bezmięsne receptury, ale również mieliśmy możliwość brania udziału w warsztatach, aby te przepisy przetestować w praktyce. – Michał Fabiszewski, Główny szef kuchni w Sodexo Polska.
Źródło: RoślinnieJemy
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.