Młode ziemniaki, szczaw i szparagi w wiosennym menu Epoki

Udostępnij artykuł

W nowym menu restauracja chce pokazać, jak popularne i tak długo przez wszystkich wyczekiwane nowalijki, kiełki, czy młode pędy były używane w dawnych przepisach, z których na co dzień chef Marcin Przybysz czerpie inspiracje.

Okres końca zimy i budzącej się wiosny, czyli tzw. przednówek, to czas kiedy kończyły się zapasy w spiżarniach, a ludzie żywili się tym, co dawała im budząca się do życia natura.

To mój ulubiony czas w roku – czosnek niedźwiedzi, smardze, szparagi, wszelkie kiełki, młode pędy,  groszek zielony – to moje smaki dzieciństwa mówi Marcin Przybysz. W wiosennym menu Epoki znajdziemy to, co teraz najbardziej widoczne w przyrodzie Talerze zakwitną zielenią. W żadnym menu do tej pory nie było tyle chlorofilu.

Organiczne związki chemiczne, które pod wpływem syntezy ze światłem zamieniają się w zieloną barwę, są wizytówką wiosny w Epoce.

Menu będzie ulegało modyfikacjom ze względu na dostępność najświeższych sezonowych produktów. To, czego będziemy mieli okazję spróbować na początku sezonu, może znacznie różnić się, zwłaszcza w kwestii ziół i dodatków pod koniec dostępności tego menu. Menu wiosenne jest żywym organizmem, o ile pozostałe menu są od A do Z zawsze stałe, to aktualne rotuje składnikami, które są aktualnie w szczycie sezonu.

Na smakoszy jednej z najbardziej popularnych nowalijek, czyli szparagów czeka połączenie ich z kwiatami bzu, a pod koniec sezonu to danie ewoluuje do szparagów ze świerkiem.

Wiosenne menu pokazuje, że nawet w kuchni fine diningowej jest miejsce na szparagi, młode ziemniaki, szczaw czy truskawki, bo w każdej dobrej kuchni kluczem do sukcesu jest praca na świeżych, sezonowych produktach.

Źródło: Restauracja Epoka

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 08.05.2023
Aktualizacja: 08.05.2023