Inspiracją do stworzenia nowego menu były dla szefa kuchni Restauracji w Zamku Topacz podróże kulinarne oraz sezonowość. Na wprowadzenie zmian wpływ miały również staże w Niemczech i Anglii, które Rafał Borys odbył w ostatnim czasie.
– Praca z kucharzami z różnych stron świata pozwoliła mi poznać rozwiązania kulinarne, których do tej pory nie stosowałem w swojej kuchni. Zupełnie inne temperatury pieczenia mięs, nowatorski sposób przygotowywania ryb, czy wędzenie masła – dzięki tym zabiegom razem z zespołem stworzyliśmy niezwykle ciekawe smaki, które czekają na gości naszej restauracji – powiedział Rafał Borys, szef kuchni Restauracji w Zamku Topacz.
Nowe menu to ukłon i szacunek do produktu, a także ogromna różnorodność. Każda pozycja jest inna i niepowtarzalna, dzięki łączeniu różnorakich technik i produktów, takich jak polskie sery i mięso, ale również polski kawior Menu nie jest dedykowane konkretnemu odbiorcy – każdy z pewnością znajdzie w nim coś odpowiedniego dla siebie. Jego motyw przewodni doskonale oddaje hasło „sztuka różnorodności”. Gotowanie, tak jak i odpoczynek, jest bowiem dla twórców tego wyjątkowego miejsca, jakim jest Zamek Topacz, prawdziwą sztuką.
RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2017
ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA
w wersji elektronicznej – kliknij
W nowym menu znajdziemy takie propozycje jak: Troć wędrowna, kawior z jesiotra, kalafior, wędzone masło, szpinak, rybny veloute; Polędwica wołowa, boczniaki, borkuł, soczewica, foie gras, szalotka, potrójnie gotowane frytki; Comber z sarny, dynia, burak, marchewka, borowik, puree ziemniaczane.
Rafał Borys pracował między innymi w londyńskich restauracjach Gordona Ramsaya, a następnie w Brasserie Roux, gdzie uczył się tajników kuchni francuskiej od jednego z najznakomitszych kucharzy – Alberta Roux, który podziwiał jego dążenie do perfekcji i okazywał uznanie dla jego pracy. Gotował dla wielu międzynarodowych sław kina, sportu oraz polityki. Obecnie wraz z grupą kucharzy tworzy perfekcyjną restaurację w Zamku Topacz, która nie ma sobie równych na całym Dolnym Śląsku i śmiało rzuca wyzwanie najlepszym polskim restauracjom.
Restauracja w Zamku Topacz znalazła się w przewodniku kulinarnym „Gault&Millau Polska 2017”, otrzymując 13 punktów i 2 czapki. Zamek Topacz położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.