Nowy szef kuchni w Pałacu Mierzęcin

Udostępnij artykuł
Utytułowany, szanowany przez branżę i doceniany przez gości szef kuchni Paweł Salamon w maju br. rozpoczął pracę w renomowanym, malowniczo usytuowanym Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine. Gości zaprasza do Restauracji Destylarnia i zapowiada nowy rozdział, któremu będzie przyświecała idea tworzenia niezapomnianych kompozycji smakowych osadzonych jak najbliżej produktów świeżych, sezonowych, lokalnych.

Po pięciu latach pracy w Hotel & Restaurant Smolarnia nadszedł czas na zmiany i nowe wyzwania, które od początku kariery wyznaczają pasmo sukcesów zawodowych Pawła Salamona. Warto przypomnieć, że nowy szef kuchni Pałacu to człowiek niezwykle ambitny, cieszący się dużym szacunkiem i zaufaniem branży, gości czy organizatorów konkursów. To zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski 2016, Młody Talent 2017/ 100 BEST Restaurants Poland, nauczyciel zawodów gastronomicznych, powołany przez MEN do grona ekspertów, pracujących nad rozwojem systemu edukacji zawodowej. Ambasador Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2017, 2018, 2019. Trener i mentor adeptów sztuki kulinarnej do EuroSkills Budapeszt 2018, WorldSkills Kazań 2019 oraz EuroSkills Graz 2020. Ambasador Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Jest z wykształcenia kucharzem oraz technologiem żywienia zbiorowego, a za swoją pracę był wielokrotnie nagradzany.

W Smolarni spędziłem pięć lat i był to bardzo dobry czas, podczas którego odkryłem nowe przestrzenie i możliwości. Poznałem swoje ambicje, zmierzyłem się z nimi i jestem gotów na nowe wyzwania. Pałac Mierzęcin to miejsce wyjątkowe, w którym zaklęta jest obietnica rozwoju. Chcę poszukać nowych kierunków, jeszcze bliżej zbratać się z naturą, uzyskać od niej wszystko, co najlepsze może się znaleźć finalnie na talerzach – mówi Paweł Salamon.

Jego kuchnia to autorskie, często zaskakujące propozycje, bazujące na produktach sezonowych, pozyskiwanych głównie od lokalnych dostawców. Znany jest z tego, że umiejętnie łączy współczesną sztukę kulinarną z tradycyjnymi przepisami. Na uznanie polskich i zagranicznych gości zapracował konsekwencją, zaangażowaniem i wysoko stawianą sobie poprzeczką. To świadomy i odpowiedzialny szef, który z całą pewnością wniesie wiele dobrego do oferty Pałacu Mierzęcin.

Położony na skraju Drawieńskiego Parku Narodowego Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort to rozległy ośrodek, odrestaurowany z troskliwością i pasją. Poza pałacem, stanowiącym klasyczny przykład rezydencji romantycznej, na uwagę zasługują zabudowania folwarczne. W części z nich znajdują się pokoje oraz najważniejsze i unikatowe atrakcje obiektu. Pozostałym przywrócono dawne funkcje.

Pobliska Winnica Pałac Mierzęcin, przetwórnia i Piwnica Win wyróżnia to miejsce wśród wielu odnawianych w ostatnim czasie pałaców i zamków. Winnica jest sercem majątku. To tu, na prawie 7 hektarach uprawia się 19 szczepów winorośli. Wytwarzane tu wina, dzięki pasji i doświadczeniu zaangażowanych w ten proces enologów zdobywają liczne nagrody i zjednują sobie najbardziej wymagających klientów. Duży wpływ na jakość trunku ma nowoczesna przetwórnia wyposażona w renomowane zaplecze techniczne oraz warunki w jakich przechowywane są wina w Piwnicy Win. Pasjonaci i osoby zainteresowane winiarstwem mogą skorzystać z bogatej oferty enoturystycznej. Obok zwiedzania winnicy i możliwości degustacji win, goście mają szansę poznać proces produkcji u źródła, poszerzyć swoją wiedzę o winie podczas szkoleń i warsztatów, rozsmakować się w pałacowej kuchni oraz skorzystać z zabiegów winoterapii w Grape Spa.

Dla entuzjastów aktywnego spędzania czasu również nie zabraknie propozycji. Można skorzystać z kortu tenisowego, bowlingu, strzelnicy, fitnessu, basenu albo wypożyczyć rower lub kajak. W działającej na terenie majątku Stadninie Pałac Mierzęcin można skorzystać z lekcji z instruktorem, przejażdżek na kucyku lub bryczką.

Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort to również prężnie działający ośrodek konferencyjno – szkoleniowe obejmujący dwa centra konferencyjne w tym dużą salę konferencyjno-bankietową na 200 osób. Dla gości przygotowano 81 komfortowych pokoi , usytuowanych w Pałacu, Oficynie, Rządcówce, Folwarku i Grape Spa.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 22.05.2020
Aktualizacja: 22.05.2020