Otwarto Hard Rock Cafe w Krakowie

Udostępnij artykuł

Jest to drugi lokal tej sieci w naszym kraju. Pierwszy został otwarty w lutym 2007 roku w Warszawie przy Centrum Handlowym Złote Tarasy. Krakowska restauracja ma około 500 metrów kwadratowych powierzchni i około 160 miejsc na trzech poziomach. W lokalu znajdują się dwa bary i sklep, który został otwarty już w 2008 roku. W krakowskiej Hard Rock Cafe można oglądać pamiątki związane z najbardziej znanymi na świecie artystami, między innymi Johnem Lennonem, Jimim Hendriksem, Bobem Dylanem, Madonną, Princem oraz zespołami KISS i The Who.

Pierwsza Hard Rock Cafe została otwarta przez Isaaca Tigretta i Petera Mortona w 1971 roku w londyńskim Hyde Park Corner, w byłym sklepie samochodów Rolls-Royce. Obecnie restauracje działają w około czterdziestu krajach świata. Serwowane są w nich dania kuchni amerykańskiej, ale to nie menu jest podstawą sukcesu sieci. Restauracje są znane ze specyficznej atmosfery i muzycznych pamiątek.

Hard Rock Cafe sprowadziła do Polski spółka Barista. Pod koniec października 2009 r. Narodowy Fundusz Inwestycyjny Progress SA zbył na rzecz spółki Bookhousecafe SA z siedzibą w Warszawie 100 procent ogólnej liczby udziałów Baristy za łącznią cenę prawie 10,5 miliona złotych.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 23.06.2010
Aktualizacja: 23.06.2010