Pierwsze restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin na Litwie

Udostępnij artykuł

13 czerwca w Wilnie przedstawiciele Przewodnika Michelin oficjalnie ogłosili, że cztery litewskie restauracje otrzymały po jednej gwiazdce Michelin. Lista opracowana przez anonimowych inspektorów wskazuje 26 miejsc wyróżnionych przez Przewodnik Michelin za doskonałe kulinarne wrażenia i jakość obsługi.

Gwiazdkami Michelin nagrodzono restauracje: Džiaugsmas, Demoloftas, Pas mus oraz Nineteen18. Wszystkie mieszczą się w Wilnie.

Cztery restauracje zostały docenione za doskonałą jakość w stosunku do ceny, otrzymując tytuł Bib Gourmand: Gaspar’s, 14Horses, Le Travi oraz Nüman.

Ponadto restauracja Red Brick otrzymała zieloną gwiazdkę Michelin przyznawaną za zaangażowanie w tworzenie zrównoważonej gastronomii.

Zostały również wręczone specjalne nagrody Michelin dla utalentowanych twórców. Tytułem Młodego Szefa Kuchni Michelin uhonorowano Tadasa Eidukevičiusa z Demoloftas. Z kolei uznanie jury za umiejętności sommelierskie i profesjonalizm oraz nagrodę Sommeliera Michelin zdobyła Kamilė Bartusevičiūtė z Pacai. Nagrodą za gościnność i obsługę wyróżniono zespół restauracji Gaspar’s.

Mamy przyjemność zaprezentować pierwszy Przewodnik Michelin po Litwie. To znakomite zakończenie trylogii bałtyckiej, dzięki któremu w pełni przedstawiamy ten region. Przewodnik wskazuje wyjątkowe restauracje, z których dziewięć zdobyło specjalne wyróżnienia – cztery otrzymały tytuł Michelin Bib Gourmand za dobrą jakość i cenę, kolejne cztery zdobyły po gwiazdce Michelin w uznaniu za najwyższy poziom sztuki kulinarnej, a jedna zielona gwiazdka Michelin została przyznana miejscu zaangażowanemu w rozwój zrównoważonej gastronomii. Inspektorzy Michelin podczas swoich podróży odkrywali różne style i propozycje poszczególnych miejsc. Próbowali zarówno dań tradycyjnych, jak i nowoczesnych, lokalnych oraz inspirowanych odległymi zakątkami świata, a także poznali pomysły na wspólne jedzenie w swobodnej atmosferze, jak również wyrafinowane propozycje menu degustacyjnego – mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin.

Nasz kraj słynie nie tylko z bogatego dziedzictwa historycznego i pięknych krajobrazów, ale również wybitnych i oryginalnych smaków, teraz oficjalnie wyróżnionych przez prestiżowy Przewodnik Michelin. To uznanie dla światowej klasy umiejętności naszych szefów kuchni i zaproszenie podróżnych z całego świata do doświadczania kulinarnych kompozycji, których ważną składową są litewska kultura i poszanowanie dla tradycji gastronomicznych kraju – podkreśla Aušrinė Armonaitė, Ministra Gospodarki i Innowacji Litwy.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Źródło: Michelin

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 17.06.2024
Aktualizacja: 18.06.2024