PMR: cena najważniejszym kryterium wyboru dostawcy

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS – RAPORT 2024] Z badania przeprowadzonego przez PMR na potrzeby raportu ,,Rynek HoReCa w Polsce 2023. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2023-2028. Wpływ inflacji i wojny w Ukrainie” wynika, że wysokie koszty utrzymania lokalu są największą barierą w prowadzeniu działalności gastronomicznej, zaś przy wyborze dostawcy produktów najbardziej liczy się cena – mówi Justyna Zagórska, Senior Analyst, PMR.

Wysokie koszty działalności utrudniają prowadzenie i rozwój

Wzrost cen oraz kosztów prowadzenia działalności to jedno z głównych wyzwań dla firm działających na rynku HoReCa. Jak wynika z badania firm gastronomicznych przeprowadzonego przez PMR na przełomie kwietnia i maja 2023 r., to właśnie wysokie koszty utrzymania lokalu, takie jak opłaty za media czy produkty żywnościowe, były wskazywane jako największa bariera w prowadzeniu i rozwoju działalności
gastronomicznej. W porównaniu do poprzedniej edycji badania, bariera ta uzyskała blisko 30 p.p. wyższe wskazanie. Istotnie więcej firm gastronomicznych wskazało w 2023 r. także na niepewną sytuację gospodarczą (33% wobec 22% w roku poprzednim).

Oprócz wyżej wymienionych barier, respondenci, niezależnie od prowadzonego typu lokalu, wskazywali również niski popyt, brak klientów, zubożenie społeczeństwa, a także dużą konkurencję na rynku.

Cena kluczowa dla lokali gastronomicznych przy wyborze dostawcy

Nie jest zaskakującym, że w sytuacji wysokiej inflacji i wzrostu kosztów prowadzenia działalności, cena stała się jeszcze ważniejszym niż wcześniej kryterium wyboru dostawcy produktów dla lokali gastronomicznych. W 2023 r. najważniejszym czynnikiem wyboru dostawcy były ceny oferowanych produktów, na które wskazało…Cały tekst wraz z wykresami publikujemy w Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024. Kliknij, aby zapoznać się z pełną treścią…

rynek dostawców horeca - raport 2024

Autorka: Justyna Zagórska, Senior Analyst, PMR.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 26.02.2024
Aktualizacja: 26.02.2024