Rekordowa letnia edycja Fine Dining Week i Plebiscyt Gości

Udostępnij artykuł
Aż 10 004 gości wzięło udział w letniej edycji Fine Dining Week, która odbyła się pod hasłem „Sezon na polski fine dining”. Festiwal dedykowany innowatorom tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine, trwał od 26 sierpnia do 13 września w ośmiu regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Nasze czasopismo Nowości Gastronomiczne i newsowy portal Horecanet.pl, jak przy każdej edycji objęły wydarzenie patronatem medialnym.

Szefowie Kuchni z 66 najwybitniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych Gości popisowe, pięciodaniowe, autorskie menu skomponowane z najlepszych sezonowych produktów, dostępne w wyjątkowej cenie 129 zł. Podczas festiwalu zaserwowano 50 020 dań oraz wydano minimum 9061 kieliszków Martini Prosecco. Festiwal miał 128 ambasadorów. Ukazało się 2989 publikacji i audycji, których ekwiwalent mediowy (AVE) wyniósł 2 294 116 zł.

Festiwalowi towarzyszył także Plebiscyt Gości, w którym zostały wybrane najlepsze restauracje biorące udział w Fine Dining Week. Zwycięską restauracją została Restauracja Alpejska z Łodzi. Na drugim miejscu znalazła się Scena Kulinarna Art Restaurant (Silesia), a na trzecim Renaissance Restaurant (Szczecin).

Goście oceniali restauracje także w takich kategoriach jak: menu, obsługa, atmosfera, wybrano także najpopularniejsze restauracje festiwalowe.

Mamy rekordową edycję letnią w historii całego Fine Dining Week! Cieszymy się, że Goście tak licznie wzięli udział w Festiwalu i aktywnie włączyli się w nasz największy w Polsce Plebiscyt. Gratulujemy wszystkim zwycięskim Restauracjom!- mówią Maciek Żakowski i Paweł Światczyński z RestaurantClub, organizatorzy festiwalu.

Poniżej lista zwycięzców w poszczególnych kategoriach.

WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
1 miejsce – Restauracja Alpejska (Łódź)
2 miejsce – Scena Kulinarna Art Restaurant (Silesia)
3 miejsce – Renaissance Restaurant (Szczecin)

Najlepsze menu: Restauracja Alpejska (Łódź)
Najlepsza obsługa: Mennicza Fusion (Wrocław)
Najlepsza atmosfera: Restauracja Alpejska (Łódź)
Najpopularniejsza restauracja: U Fukiera (Warszawa)

KRAKÓW
1 miejsce – Solna 1
2 miejsce – Halicka Eatery & Bar
3 miejsce – Unicus Palace – Unique Taste

Najlepsze menu: Leonardo
Najlepsza obsługa: Solna 1
Najlepsza atmosfera: Bistro Beta
Najpopularniejsza restauracja: Gavi Restaurant

ŁÓDŹ
1 miejsce – Restauracja Alpejska
2 miejsce – Tabu Sushi And Modern Cuisine
3 miejsce – Quale

Najlepsze menu: Restauracja Alpejska
Najlepsza obsługa: Tabu Sushi And Modern Cuisine
Najlepsza atmosfera: Restauracja Alpejska
Najpopularniejsza restauracja: Restauracja Alpejska

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

POZNAŃ
1 miejsce – 62 Bar & Restaurant
2 miejsce – Obfitość Smaku i Wina
3 miejsce – U Myśliwych

Najlepsze menu: 62 Bar & Restaurant
Najlepsza obsługa: U Myśliwych
Najlepsza atmosfera: Obfitość Smaku i Wina
Najpopularniejsza restauracja: The Time

SILESIA
1 miejsce – Scena Kulinarna Art Restaurant
2 miejsce – MOODRO Restaurant
3 miejsce – PLADO

Najlepsze menu: Scena Kulinarna Art Restaurant
Najlepsza obsługa: Scena Kulinarna Art Restaurant
Najlepsza atmosfera: MOODRO Restaurant
Najpopularniejsza restauracja: ISTO

SZCZECIN
1 miejsce – Renaissance Restaurant
2 miejsce – Restauracja Nowa Rzeźnia
3 miejsce – Niebo – Wine Bar Cafe

Najlepsze menu: Renaissance Restaurant
Najlepsza obsługa: Renaissance Restaurant
Najlepsza atmosfera: Renaissance Restaurant
Najpopularniejsza restauracja: Renaissance Restaurant

TRÓJMIASTO
1 miejsce – Niesztuka (Gdańsk)
2 miejsce – Biały Królik (Gdynia)
3 miejsce – L’ Entre Villes (Sopot)

Najlepsze menu: Niesztuka (Gdańsk)
Najlepsza obsługa: Niesztuka (Gdańsk)
Najlepsza atmosfera: Biały Królik (Gdynia)
Najpopularniejsza restauracja: Niesztuka (Gdańsk)

WARSZAWA
1 miejsce – N31 restaurant by Robert Sowa
2 miejsce – Pam Pam
3 miejsce – Elixir by Dom Wódki

Najlepsze menu: N31 restaurant by Robert Sowa
Najlepsza obsługa: U Fukiera
Najlepsza atmosfera: Pam Pam
Najpopularniejsza restauracja: U Fukiera

WROCŁAW
1 miejsce – Mennicza Fusion
2 miejsce – Babinicz (Dworzysko)
3 miejsce – Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)

Najlepsze menu: Mennicza Fusion
Najlepsza obsługa: Mennicza Fusion
Najlepsza atmosfera: Babinicz (Dworzysko)
Najpopularniejsza restauracja: Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott)

Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub. RestaurantClub.pl zrzesza Gości i restauracje. To największa platforma do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 08.10.2020
Aktualizacja: 08.10.2020