Restauracje w starciu o najlepsze danie z karpia

Udostępnij artykuł

Kategorią obowiązkową, do której należało zgłosić konkursową potrawę, był „Karp smażony”. Ponadto w regulaminie przewidziane zostały dwie kategorie nieobowiązkowe – „Potrawa z karpia” (z wyłączeniem karpia smażonego) oraz „Potrawa z innej niż karp ryby słodkowodnej, pochodzącej ze stawów w Dolinie Baryczy” (m.in. sum, lin, szczupak, tołpyga i amur). Do oceny konkursowych dań zaproszona została profesjonalna komisja jury: Henryk Dumin (Prezes Convivium Slow Food, przewodniczący jury), Paulina Suchecka (Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu), Zbigniew Koźlik (Szef Kuchni Hotelu Plaza we Wrocławiu i Wiceprezes Dolnośląskiej Loży Kulinarnej), Pascal Brodnicki (znany kuchmistrz prowadzący program telewizyjny oraz autor książek kucharskich) i Inga Demianiuk-Ozga (Prezes LGD „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”). Również publiczność otrzymała prawo głosu – przewidziane zostały dwie dodatkowe konkurencje: „Mistrzowski Karp” (najlepsza ryba na imprezie) oraz „Najpiękniejsze stoisko gastronomiczne”.

W głównej kategorii konkursowej tytuł „Mistrza Karpia 2010” zdobyła Restauracja W Starym Młynie za danie „Karp smażony w sosie z grzybów Doliny Baryczy”. Miejsce drugie przypadło Restauracji Pałacowej, natomiast trzecie – Restauracji Parkowej. W następnej kategorii na potrawy z karpia niesmażonego pierwsze miejsce zajął „Karp faszerowany” z Restauracji Parkowej. Drugie – Pałac-Galeria-Restauracja, prezentujący „Terinę z karpia”, natomiast miejsce trzecie w tej kategorii otrzymała Restauracja Pałacowa – również za karpia faszerowanego. Trzecią kategorią konkursową była potrawa-niespodzianka, z innej ryby słodkowodnej, w której liderem okazało się Gospodarstwo Rolne „Smakowita Wieś”, które przygotowało „Roladę z suma zawijaną w boczek z warzywami”. Miejsce drugie zajął „Lin w kapuście” z Restauracji Nasza Karczma, natomiast „Rolada ze szczupaka w galarecie” z Restauracji Górecznik zdobyła miejsce trzecie. Podliczono również głosy oddane przez publiczność. Okazało się, że najładniejsze stoisko przygotowała Restauracja Parkowa.

W trakcie imprezy odbyło się również uroczyste wręczenie certyfikatów producentom produktów lokalnych i usługodawcom branży turystycznej, którzy w ramach konkursu otrzymali prawo do posługiwania się znakiem „Dolina Baryczy Poleca”. Organizator imprezy – Lokalna Grupa Działania „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”. Organizatorzy, w przyszłym roku planuje zamienić charakter konkursu z lokalnego na ogólnopolski.

Karp milicki jest ulubioną rybą na świątecznych stołach Dolnoślązaków. Swoją sławę zawdzięcza on tradycyjnemu, naturalnemu chowowi w największych w Europie stawach, wyróżniających się bardzo wysoką różnorodnością przyrodniczą. Przypadające na przełom września i października Dni Karpia związane są z okresem wytężonej pracy rybaków podczas odłowów karpia.