Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami

Udostępnij artykuł
Coraz dłuższe i bardziej słoneczne dni które powoli się rozpoczynają, już za chwilę skłonią nas do spożywania i przygotowania posiłków na zewnątrz. Gdy tylko pomyślimy o tym, by przekąsić coś na świeżym powietrzu, w naszej głowie pojawia się jedna myśl – grill. Jak go zorganizować, by mieć pewność, że będzie udany? Postawmy na wyjątkowe sosy.

Sezon grillowy to czas relaksu w gronie najbliższych, swobodnej atmosfery oraz oczywiście pysznego jedzenia. Już drugi sezon z rzędu z powodów związanych z sytuacją epidemiczną, ograniczamy do minimum spotkania ze znajomymi. Jednak posiłki przy grillu w rodzinnym gronie mogą stanowić spory powiew optymistycznej dawki emocji.

Im bliżej wiosny, myślę że każdy z nas powoli zerka na swojego grilla – mniejszego, czy większego, gazowego, czy węglowego. Wydaje mi się, że niejeden z nas z utęsknieniem myślami jest już na tarasie, w ogrodzie. I już czuje ten aromat unoszącego się dymu spod pokrywy grilla i zapach znajdujących się tam rarytasów. Myślę, że już powoli możemy planować, co znajdzie się na naszych rusztach. Z pewnością warto także spojrzeć na nowości produktowe, które pojawiły się w międzyczasie. Mam tutaj na myśli przede wszystkim dodatki, jakimi są sosy – bez których żadne smakowite grillowanie się przecież nie obejdzie.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

Firma Fanex wprowadza właśnie do swojej oferty kilka nowych propozycji, które z pewnością przydadzą się w nadchodzącym sezonie grillowym. Są to sosy o bardzo ciekawych, wypracowanych smakach i aromatach. Wymienić należy tutaj aksamitny, o bardzo przyjemnej konsystencji i przede wszystkim wyrazistym smaku Sos Serowy – świetnie sprawdzi się w burgerach z grillowanym mięsem i warzywami, ale nie tylko – to także niezastąpiony dodatek do przekąsek takich, jak warzywne sticksy i naciosy, które zapewne również znajdą się na stole obok grillowanych potraw. Kolejna nowość to majonezowy Sos Bekonowy – takiego sosu o fantastycznym smaku i zapachu bekonu, nie trzeba zachwalać – grillowane steki i ryby, wymyślne burgery, czy też pieczone na grillu ziemniaki z tymże właśnie sosem, z pewnością pozytywnie zaskoczą niejednego fana dobrego grillowania. Natomiast jeśli znajdą się chętni na bardzo pikantną kuchnię, mamy dla nich kolejną nowość firmy Fanex. Sos Paprykowy Carolina – na bazie papryczek o ostrości 720000 SHU – ta liczba mówi sama za siebie.

Oprócz wymienionych nowości z pewnością należy wspomnieć jeszcze o nowym Sosie Barbecue bez konserwantów w tradycyjnej dużej butelce oraz linii sosów przygotowanych również bez konserwantów, w małych jednorazowych opakowaniach dedykowanych do dań „na wynos” – saszetkach oraz cup’sach. W saszetkach swoje miejsce znalazł Dressing Vinaigrette bez konserwantów oraz Sos czosnkowy z ziołami włoskimi bez konserwantów a w cup’sach Sos Czosnkowy, Sweet Chilli oraz Barbecue również bez konserwantów. Świetnie sprawdzą się np. do sałatek oraz mięs z grilla.

Autorem tekstu jest Łukasz Lisowski
Ekspert ds. Gastronomii w Fanex

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 14.03.2021
Aktualizacja: 14.03.2021