Technologia ze smakiem: nowe piece konwekcyjno-parowe Stalgast i FM Industrial na rynku polskim

Piec konwekcyjno-parowy to serce każdej profesjonalnej kuchni. Potrawy przygotowywane przy jego użyciu są smaczne i zdrowe, a samo urządzenie funkcjonalne oraz oszczędne. Firma Stalgast, we współpracy z hiszpańskim producentem FM Industrial, wprowadza nową linię pieców konwekcyjno-parowych, które są unikalnym produktem na rynku polskim.
Dlaczego piec konwekcyjno-parowy?

Połączenie dwóch funkcji, konwekcji i pary, sprawia, że dania przygotowywane w piecach konwekcyjno-parowych są soczyste, zachowują swoje wartości odżywcze i piękne kolory. Konieczność użycia tłuszczu ograniczona jest do minimum, co podnosi walory zdrowotne posiłków.

Korzystanie z pieców konwekcyjno-parowych pozwala ograniczyć zużycie energii o kilkadziesiąt procent. Zastępują one z powodzeniem wiele sprzętów kuchennych, począwszy od piekarników, przez trzony kuchenne, aż do grillów i patelni. Umożliwiają między innymi blanszowanie, pieczenie, grillowanie, gotowanie na parze, a także smażenie. Wszystko to w zautomatyzowany sposób, który pozwala powtórzyć perfekcyjny efekt nie tylko najlepszym szefom kuchni, lecz także mniej wykwalifikowanemu personelowi.

Najlepsi kucharze doceniają także inne zalety pieców: Piece konwekcyjno-parowe dają nam możliwość przygotowania w łatwy i prosty sposób śniadań składających się z kilku elementów w jednym czasie. Dzięki temu eliminujemy konieczność używania wielu urządzeń, jak np. patelnia, piekarnik, grill, garnekmówi Adam Marciniak, Doradca Kulinarny Stalgast. W piecu pięciopółkowym możemy przygotować w 8 minut śniadanie dla 16 osób. Dla przykładu, przygotowując jajka a’la benedict wkładamy jednocześnie: dwie blachy jajek, dwie blachy grzanek i jedną blachę bekonu. System AllOnTime kontroluje czas przygotowywania poszczególnych produktów, dzięki czemu wydanie śniadania możemy zaplanować na konkretną godzinę.

Nowe piece konwekcyjno-parowe Stalgast i FM

Trudno dziś wyobrazić sobie profesjonalną kuchnię bez pieca konwekcyjno-parowego. Dlatego też Stalgast, ekspert dostarczający profesjonalne rozwiązania gastronomiczne, wprowadza na rynek nową linię pieców konwekcyjno-parowych. Powstała ona we współpracy z hiszpańskim producentem pieców i urządzeń dla gastronomii, firmą FM. Oprócz nowych modeli pod marką Stalgast, w ofercie znajdą się również piece pod marką FM Industrial. Dostępne będą piece gastronomiczne, piekarnicze i odpiekowe.

Do tej pory marka FM nie była obecna na rynku polskim. Stalgast, dostrzegając doświadczenie i jakość jej produktów, postanowił to zmienić. Oba przedsiębiorstwa połączyły swoje kilkudziesięcioletnie doświadczenie i stworzyły nowy produkt przygotowany specjalnie z myślą o polskich użytkownikach, dostosowany do rodzimego rynku gastronomicznego. W ofercie nowej linii znajdują się trzy typy pieców Stalgast: ClassicCook, SmartCook oraz ShopCook. Obejmuje ona piece o różnym zastosowaniu, wielu rozmiarach, wyposażone w różne panele sterowania – tak, by każdy szef mógł wybrać produkt idealny dla siebie.

Co wyróżnia piece Stalgast i FM

Unikalną wartością dodaną gastronomicznych pieców konwekcyjno-parowych Stalgast są zintegrowane z urządzeniem dedykowane książki kucharskie przygotowane przez Doradców Kulinarnych Stalgast. Książka zawiera przepisy polskich kucharzy, oparte o rodzime produkty. Istnieje możliwość jej personalizacji.

Książka ta ułatwia codzienną pracę, gwarantuje intuicyjność w działaniu oraz perfekcyjny efekt kulinarnymówi Adam Marciniak.

Podstawowy model pieca konwekcyjno-parowego ClassicCook wyposażony jest w ręczne otwieranie komina oraz bardzo precyzyjną klamkę zatrzaskową, których brak w większości urządzeń dla tego segmentu rynku. Dodatkowo w piecu zainstalowano timer do 2 godzin oraz oświetlenie LED, podczas gdy w większości podobnych produktów funkcjonują halogeny.

Modele z linii SmartCook zostały wyposażone w intuicyjny ekran dotykowy, który w połączeniu z układem sterującym pozwala precyzyjnie ustawić parametry obróbki termicznej. Zainstalowano w nim 120 programów gotowania, każdy z 6 etapami gotowania.

Dużą zaletą pieców piekarniczych z linii ST Bakery jest to, że można je załadować na 2 sposoby: blachami 600×400 lub GN 2/1. Możemy załadować́ do niego blachy piekarnicze 600×400 mm lub blachy gastronomiczne GN 1/1. Równomierny przepływ powietrza zapewnia 80-milimetrowy odstęp między półkami.

Kompleksowa obsługa klienta – także po zakupie

Firma Stalgast od 30 lat dostarcza profesjonalne rozwiązania dla branży HoReCa. Poza ofertą sprzedaży urządzeń gastronomicznych, prowadzi także obsługę posprzedażową na najwyższym poziomie. Eksperci Stalgast organizują pokazy kulinarne oraz szkolenia z obsługi urządzeń, w tym także nowych pieców konwekcyjno-parowych Stalgast i FM. Firma udostępnia również filmy instruktażowe.

Wsparcie posprzedażowe obejmuje serwis urządzeń, sprawnie działający w całej Polsce. Bazy serwisowe zlokalizowane są w największych miastach, dzięki czemu możliwy jest szybki dojazd serwisantów do wskazanego miejsca.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Stalgast.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.