Wielki finał Poland Sushi Cup 2024 rozstrzygnięty

Udostępnij artykuł

12 czerwca w Hali Koszyki odbył się wielki finał Poland Sushi Cup, w którym wystartowało 18 zawodników. Zwycięzca będzie oficjalnie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio. Patronat merytoryczny nad Poland Sushi Cup objął World Sushi Skills Institute / All Japan Sushi Associations – organizator finału w Japonii. Zawodników oceniało jury złożone z najlepszych mistrzów sushi na świecie.

Eliminacje do Poland Sushi Cup 2024 odbyły się w maju. Startujący musieli mieć minimum 5-letnie doświadczenie w pracy kucharza sushi oraz posiadać certyfikat Sushi Proficiency. Certyfikat ten wydaje tylko, na podstawie odbytego szkolenia i zdanego egzaminu, World Sushi Skills Institute z Japonii – partner merytoryczny konkursu. Dla zawodników, którzy zakwalifikowali się do finału, ale nie posiadali certyfikatu,  organizatorzy przewidzieli udział w szkoleniu i egzaminie, które odbyło się 10 i 11 czerwca. W szkoleniu mogli wziąć udział również niestartujący doświadczeni kucharze. Zainteresowanie było tak duże, że druga tura szkoleń odbędzie się 16 i 17 czerwca w Warszawie. Opiekę nad stroną organizacyjną całego przedsięwzięcia sprawowała Alicja Than.

Do finału Jury wybrało 18 zawodników. Zadania konkursowe oceniane były pod nadzorem merytorycznym dyrektora World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa. W skład jury weszli najlepsi Mistrzowie sushi na świecie – zwycięzcy lub finaliści poszczególnych edycji World Sushi Cup:

  • Alon Than – Przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów dla zachowania pełnej transparentności, mistrz świata z 2015 roku
  • Iulian Constantin, Rumunia
  • Jorge Dionicio, USA
  • Tomas Lysy, Słowacja
  • Wagner Spadacio, Brazylia, Monako

Zawodnicy brali udział w 5 konkurencjach:

  1. KATSURAMUKI – obieranie rzepy w stylu japońskim

Zadaniem konkursowym było skrojenie cienkiego, równego płatu rzepy o długości minimum 1 m i szerokości ok. 12 cm. Po sprawdzeniu płata przez jury, każdy uczestnik musiał go posiekać w cienkie słupki, które mógł wykorzystać w kolejnych konkurencjach.

  •  SANMAI OROSHI – sprawienie ryby

Zadaniem konkursowym było sprawienie ryby po japońsku, w stylu sanmai oroshi. Pozostałe po sprawianiu mięso ryby uczestnik mógł w dowolny sposób wykorzystać do tworzenia zestawu Edo mae oraz zestawu sushi kreatywnego czy sashimi. Zawodnicy przygotowywali okonia morskiego Aquanaria

  •  SASHIMI Moriawase

Zadaniem konkursowym było wykrojenie i zaaranżowanie na talerzu plastrów sashimi w 4 stylach: hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri. Jury oceniało sposób pokrojenia ryb, a także ich zaaranżowanie na talerzu, tzw. Moriawase. Jury także pytało uczestnika, a ten musiał umieć wskazać, style krojenia: hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri. Finaliści do dyspozycji mieli: łososia, tuńczyka Balfego, tuńczyka Ricardo Fuentes, okonia morskiego Aquanaria, seriolę Hiramasa.

  • przygotowanie zestawu w stylu Edo mae sushi.

Zadaniem konkursowym było przygotowanie w ciągu 40 minut zestawu sushi w stylu Edo mae. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna.

  • Autorski zestaw sushi kreatywny

Ten zestaw miał pokazać umiejętności techniczne, smak sushi  i  kreatywność kucharza sushi. Na przygotowanie zawodnicy mieli 40 minut.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Werdykt jury został ogłoszony przy udziale Jego Ekscelencji Ambasadora Japonii w Polsce Pana Akio Miyajima, zawodników, sponsorów oraz licznych gości i brzmiał następująco:

„Po zsumowaniu wszystkich punktów, w poszczególnych konkurencjach, zwycięzcą Poland Sushi Cup 2024 został Piotr Kuc z Warszawy (w poprzedniej edycji zajął III miejsce)

  • II miejsce – zajął Mateusz Bieliński z Torunia
  • III miejsce – zajął Sebastian Gajdek z Łańcuta

Laureat będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio, w dniach 21-23 sierpnia.

Jestem ogromnie dumny z zawodników i poziomu, jaki reprezentowali. Sam Mistrz Ogawa powiedział, że poziom umiejętności polskich sushi szefów bardzo się podniósł. Zawodnicy byli naprawdę bardzo dobrzy. Wygrał najlepszy. Wierzę, że będzie wspaniale reprezentował Polskę podczas światowych finałów. A my zaraz po zmaganiach w Tokio, zaczynamy pracować nad drugą edycją Poland Sushi Cup. Dziękujemy wszystkim partnerom i sponsorom, którzy zaangażowali się w pomoc organizacyjną konkursu. komentuje Alon Than, przewodniczący jury.

Źródło: World Sushi Cup

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 17.06.2024
Aktualizacja: 18.06.2024