W warszawskim Śródmieściu debiutuje Allora – restauracja właścicieli Port Royal. Allora zaprasza każdego, kto uwielbia włoską kuchnię, jak i tych, którzy kochają odkrywać nowe smaki, czy po prostu zjeść coś pysznego.

Właścicielami miejsca są Karolina Jakimiak-Kwaśniewska i Łukasz Kwaśniewski, którzy od 7 lat prowadzą również restaurację Port Royal w warszawskiej Hali Koszyki.
Szefem kuchni jest zaś Miłosz Sroka, który przez prawie 7 lat był szefem kuchni w Port Royal. Miłosz jest Polakiem, ale wychował się we Włoszech. Właściciele są zakochani w jego gotowaniu, dlatego w pewnym momencie stwierdzili, że muszą stworzyć włoskie miejsce za jakim tęsknią po powrotach z wakacji w Italii.
Obiady jak u nonny
W każdą niedzielę Allora zaprasza na niespieszne celebrowanie włoskich smaków w ramach obiadów jak u nonny. To będzie prawdziwa La grande spaghettata per tutta la famiglia, jakiej w Polsce jeszcze nie było. Wśród popisowych dań restauracji jest m.in. 50-warstwowa lasagne al ragu bolognese, która choć podana w nieoczywisty sposób jest jednocześnie klasyczna i perfekcyjna.
W menu Allory są również rzymskie arancini czyli fritto misto Di terra oraz panzanella. Szef kuchni dopracował także do perfekcji Saltimbocca alla Romana. Nie zabraknie oczywiście dań z ryb i owoców morza sprowadzonych bezpośrednio przez właścicieli z największych europejskich portów, a także makaronów, np. pasta al ragu bianco czy amatriciany.
Własna selekcja włoskich alkoholi
Właściciel Łukasz Kwaśniewski ma olbrzymią wiedzę na temat alkoholi potwierdzoną kursem WSET 3, dlatego w restauracji jest świetna, własna selekcja win, które właściciele sprowadzają prosto od producenta. W karcie pojawią się również klasyczne włoskie drinki (m.in. autorski koktajl Tiramisu martini) oraz włoskie likiery, których również nigdzie indziej w Polsce nie będzie można spróbować. Selekcję napojów alkoholowych dopełniają kraftowe włoskie piwa. W prawdziwej ristorante nie może zabraknąć także kawy – będzie 12 różnych kaw do wyboru.
Ciepłe wnętrza
Projekt wnętrza to współpraca właścicieli z Rafałem Kaletowskim i Maćkiem Ryniewiczem. Powstawał aż trzy lata, zmian było sporo jednak wizja właścicieli od początku była niezmienna – to, co było dla nich najważniejsze to poczucie ciepła we wnętrzach. Karolinie i Łukaszowi marzyło się miejsce, które choć na chwilę przeniesie ich do Włoch, gdzie poczujemy się trochę jak u nonny, trochę jak na wakacjach. Nie chcieli aranżować konkretnego stylu. Jest wiele elementów, które właścicielom kojarzą się z Włochami, dlatego Allora jest miejscem, które jest ich autorską interpretacją włoskiego klimatu. W projekcie pojawiła się mozaika na stołach i barze, lastryko na podłogach i grubo tkane materiały w nieoczywiste wzory. Ulubionymi elementami Karoliny są mozaikowe stoły i krzesła vintage. Dla Łukasza to obraz Tomka Opalińskiego, a także lampy, bo wg Łukasza światło odgrywa szczególną rolę w odczuciu wnętrza oraz budowaniu nastroju w lokalu.
W restauracji jest 56 siedzących. Lokal znajduje się w ścisłym centrum Warszawy, przy ul. Wilczej 19.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<
Źródło: Allora

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione