Zgoda na sprzedaż mięsa komórkowego w USA

Udostępnij artykuł

Dwie firmy otrzymały oficjalną zgodę na sprzedaż mięsa komórkowego w Stanach Zjednoczonych. To drugi – po Singapurze – kraj, który zdecydował się na ten ruch.

Produkty dwóch amerykańskich firm – Upside Foods oraz Eat Just, Inc., właściciela marki Good Meat – otrzymały oficjalną zgodę na sprzedaż mięsa kurczaka hodowanego komórkowo w Stanach Zjednoczonych.

To fantastyczna wiadomość, która otworzy drzwi do zatwierdzenia kolejnych produktów, dzięki którym przemysłowa hodowla zwierząt i związane z nią obciążenia dla środowiska staną się historią powiedziała Jasmijn de Boo, dyrektor generalny ProVeg International. Hodowla zwierząt jest odpowiedzialna za 20 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych, dlatego ważne jest, abyśmy dalej promowali rozwój hodowli mięsa komórkowego na całym świecie, aby zapobiec przekroczeniu przez nas uzgodnionego na szczeblu międzynarodowym limitu temperatury 1,5 stopnia Celsjusza. Rozwój hodowli mięsa pozwala również większej liczbie ludzi jeść w sposób zrównoważony, co znacznie ułatwia przejście na diety bardziej przyjazne dla klimatu.

Środowiskowa Ocena Cyklu Życia pokazuje, że w porównaniu z konwencjonalną produkcją wołowiny, hodowla wołowiny komórkowej mogłaby spowodować zmniejszenie śladu węglowego o 92 proc., gdyby w procesie produkcji wykorzystano energię odnawialną, 95 proc. wykorzystania gruntów i 78 proc. zapotrzebowania na wodę.*

Holenderski rząd przyznał w zeszłym roku 60 milionów euro na wsparcie stworzenia krajowego ekosystemu rolnictwa komórkowego w ramach krajowego funduszu wzrostu gospodarczego. Singapur był liderem pod względem zatwierdzeń, dając zielone światło dla hodowli mięsa w 2020 r.

Czym jest mięso komórkowe?

Metoda hodowli komórkowej oznacza hodowlę mięsa bezpośrednio z komórek. Aby wyprodukować mięso i owoce morza hodowane komórkowo, komórki macierzyste pobierane są od zwierząt poprzez bezbolesną biopsję. Komórkom tym podawane są następnie substancje odżywcze w dużych kadziach, zwanych kultywatorami, gdzie wówczas namnażają się i różnicują. W miarę wzrostu przekształcają się one w tkankę mięśniową, będącą głównym składnikiem mięsa.

Mięso komórkowe to szansa na przekonanie tych, którzy z różnych powodów nie potrafią lub nie chcą zrezygnować z konsumpcji mięsa. To przełomowy moment w kontekście zmian klimatycznych oraz dobrostanu miliardów zwierząt rocznie. Z nadzieją oczekujemy na działania Komisji Europejskiej, które przybliżą szansę na wprowadzenie produktów rolnictwa komórkowego na rynek polski – mówi Marlena Kozłowska, rzeczniczka prasowa Fundacji ProVeg.

*Delft, CE Delft (February 2021): LCA of cultivated meat. Future projections for different scenarios. Available at: https://drive.google. com/file/d/1ao1IYCiIj8CM5EikPXF8PLo33mAiSnDJ/view [15.09.2021] 

ŹródłoBiuro Prasowe ProVeg

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 28.06.2023
Aktualizacja: 28.06.2023