Wraz z rozpoczęciem sezonu pojawia się pytanie w jaki sposób zaaranżować teren wokół obiektu. Prace należy rozpocząć od stworzenia konceptu – czym ma być i jak opracować przestrzeń, a następie szczegółowego projektu, według którego wykonana zostanie aranżacja.
Zaczynając od konceptu. W wielu przypadkach najważniejsze jest podkreślenie, dopełnienie wizerunku obiektu. W innych – tam, gdzie pojawiają się ograniczenia – umiejętne wypracowanie konsensusu między tym co nam wolno a tym czego oczekujemy. Jednak zawsze warto spojrzeć na cel, nie tylko z punktu widzenia estetyki, jaką dają nam rośliny zielone i kwiaty, ale przede wszystkim funkcjonalności projektowanej przestrzeni. Tam, gdzie to możliwe, nasi goście chętnie spędzają czas na wolnym powietrzu w otoczeniu pięknych, zielonych aranżacji. Czego innego oczekując od tych miejsc przed południem, w południe, wieczorem, a także inaczej postrzegając je wiosną, latem i wczesną jesienią…Jak widać mamy do czynienia z wieloma wymiarami, tego wydawałoby się dość prozaicznego przedsięwzięcia.
Zadanie wcale łatwe nie jest, ponieważ nasze zielone aranżacje z technicznego punktu widzenia przede wszystkim powinny być uniwersalne, trwałe i łatwe w utrzymaniu. A zatem, przygotowania do sezonu należy rozpocząć od gruntownego zabezpieczenia powierzchni, na której stawiamy nasz ogród. Oprócz walorów estetycznych musi spełniać funkcje praktyczne. Powinna być łatwa w utrzymaniu czystości oraz po prostu bezpieczna, tak dla gości, jak i dla personelu, bowiem zostanie wielokrotnie zalana deszczem, wodą i winem.
Jakie rośliny i kwiaty?
Z roślin nieustającą popularnością cieszą się trawy – właściwie tylko od nas zależy wybór odmiany bowiem każda sprawdzi się dobrze. Jednoroczne i wieloletnie delikatnym szumem kłosów, kolorem oraz plastyczną formą cieszą zmysły.
Nieustająco już od lat w donicach przed hotelami, jak i w klasycznym układzie tarasów pojawia się bukszpan. Nadal dobrze sprawdzają się także popularne i tanie pelargonie oraz lawendy.
Ale od paru sezonów, w kolorowych letnich ogródkach, pojawiają się drzewa – szumią młode brzozy, kuszą rajskie jabłuszka, a z donic wręcz wylewają się pnące truskawki i pomidorki koktajlowe, a także pachną zioła. Coraz chętniej przenosimy do naszych aranżowanych przestrzeni namiastkę wsi, zapachy dalekich domów i ogrodów.
W czym?
Kolejne wyzwanie – najistotniejsze obok samych roślin – to donice, pojemniki, naczynia, skrzynie, czyli wszystko to, w czym posadzone przez nas rośliny będą dobrze się prezentowały oraz bujnie rosły przez cały sezon. Wybór uzależniony jest od stylu, w którym projektujemy cały nasz taras czy ogród. To najczęściej nimi można dowolnie kształtować i nadawać charakter naszym aranżacjom. W tej materii mamy ogromny wybór i z łatwością wybierzemy coś spełniającego nasze oczekiwania, jak i założenia projektu. Dobierając odpowiednie donice z łatwością zaaranżujemy dowolną przestrzeń tworząc zarówno zaczarowany, tajemniczy ogród, jak i formalny, nowoczesny taras. Ważne jest natomiast, aby…
Autorką jest Sylwia Kurek
właścicielka marki Kurek Floral Design
Tekst został przygotowany specjalnie dla naszej redakcji
Całą treść publikujemy w naszym czasopiśmie
ŚWIAT HOTELI: kwiecień-maj 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem<
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.