Agata Wojda szefową kuchni nowej restauracji Ferment Dom Kultury

Udostępnij artykuł

W marcu tego roku Agata Wojda została szefową kuchni nowego lokalu na warszawskiej mapie kulinarno-kulturalnej. Miejsce nazywa się Ferment i jest połączeniem domu kultury, restauracji i kawiarni. Właścicielami są Dagna Jakubowska i Paweł Kloc, którzy część gastronomiczną swojego projektu oddali w ręce Agaty Wojdy. 

Agata Wojda fot. Monika Walecka

Ferment Dom Kultury znajduje się w odnowionej przedwojennej willi na warszawskiej Sadybie. Jak podaje portal Sadyba 24.pl, dzięki wieloletniemu remontowi za unijne pieniądze, dom przy ul. Iwonickiej 40 udało się podnieść z ruiny. Dziś to elegancka willa w pięknym ogrodzie. W tym nietypowym miejscu ulokowała się nowa kawiarnia i restauracja, których właścicielami jest para artystów, Dagna Jakubowska i Paweł Kloc. W Fermencie odbywają się także zajęcia z jogi, różnego rodzaju warsztaty (np. ze sztuki fermentacji lub z szycia), czy też spotkania wokół książek i filmów.

Szefową kuchni Fermentu została Agata Wojda, która osobiście i jednoosobowo odpowiada za restaurację. Póki co, nie buduje zespołu lecz samodzielnie odpowiada za każde przygotowanie talerza. W karcie znajdziemy ograniczoną ilość dań z naciskiem na ofertę przystawkową, luźną, ale całkowicie utrzymaną w stylistyce gotowania, które Agata ceni najbardziej. Nie ma dań głównych, są zupy i rozbudowana propozycja deserów. Brak dań mięsnych to chwilowa fanaberia z zapewnieniem, że we właściwym czasie mięsne propozycje również się pojawią. Zjemy np.: mus z pstrąga z zielenicy z tapenadą, pieczonym topinamburem i foccacią czy też białe szparagi w maśle rakowym z siekanym jajkiem i tartą bułką.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Są więc nietuzinkowe połączenia, sezonowość, regularna wymiana propozycji, zioła z własnego ogrodu, słoiki z fermentacją i typowy dla szefowej szacunek i zainteresowanie produktem i jego twórcą. 

Pozostaję wierna swoim smakom, przyzwyczajeniom i technice budowania talerza. Gotuję w strefie absolutnego comfort foodu, skupiam się na satysfakcji dobrego karmienia moich gości, uczę, mam nadzieję, nowych miłośników mojej kuchni i ogromnie się cieszę, że ponownie opowiadam smakiem o sobie. Bezwzględnie to moja kuchnia. Na nowej powierzchni. – mówi Agata Wojda.

Agata Wojda pracowała wcześniej m.in. w restauracji francuskiej Absynt a potem w Opasłym Tomie, należącym do Kreglickich. Jej zeszłoroczny ostatni projekt to pobyt w Szwajcarii i prowadzenie autorskich kolacji degustacyjnych w Zurichu. Agata Wojda jest też laureatką wielu wyróżnień branżowych, m.in. nagród Gault & Millau dla Kobiety Szefa Roku oraz Michelin Bib Gourmand.

Źródło: Agata Wojda

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Agata Godlewska

Opublikowano: 15.05.2024
Aktualizacja: 15.05.2024