Banjaluka: Startuje Tydzień rumuński

Udostępnij artykuł
Od 28 sierpnia do 5 września, w restauracji czeka bałkańska uczta przygotowana przez finalistę MasterChefa, Lorka Zediu.

Banjaluka i Lorek łączą siły. Lorek, pochodzący z Rumunii, finalista programu MasterChef, przygotował menu ze specjałami ze swoich rodzinnych stron. Menu będzie dostępne od 28 sierpnia (sobota) aż do 5 września.

Rumunia jest dla nas nieco egzotyczna. Polacy dość chętnie podróżują do Rumunii, jednak nie jest to nasza ulubiona destynacja. Wolą jechać do Włoch, Hiszpanii czy Grecji. Kraje wschodu są mniej przez nas oblegane. Dlatego nie potrafimy odpowiedzieć na pytanie – co się je w Rumunii? Kuchnia rumuńska jest niezwykle ciekawa. Trochę niedoceniana na świecie. Natomiast warto się z nią zapoznać. Tym bardziej, jeśli dania przygotowuje osoba, która bardzo dobrze gotuje i specjalizuje się w właśnie tej kuchni.

W specjalnym menu goście znajdą dania mięsne, wegetariańskie, a nawet wegańskie (co nie jest bardzo popularne na Bałkanach). Jednak wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości Lorek stworzył także wegańską pozycję w menu. Goście zjedzą m.in. rozgrzewającą zupę czorbe z kurczaka, rumuńską wersję hot-doga, mini pączki w rumuńskim stylu i kilka innych dań, a także wypiją rumuńskie wina. Restauracja nie ma ich na co dzień w ofercie, jednak zaopatrzyła się w nie, ze względu na wydarzenie.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Co pojawi się w menu?

PRZYSTAWKI
Salată de vinete – pasta z bakłażana, orzechów włoskich, miodu i octu
CIORBĂ RĂDĂUȚEANĂ – rozgrzewająca, rumuńska wersja czorbe z kurczaka

DANIA GŁÓWNE
Dovlecel pane cu iaurt și salata de roșii – panierowana cukinia podana na jogurcie z koperkiem, pomidorkami i chili
Rumuńskie MICI – bałkańska interpretacja hot-doga
Ardei umplut cu orez și legume – papryka faszerowana ryżem i mieszkanką warzyw

DESER: Papanași – rumuńskie pączki serowe z sosem truskawkowym

Banjaluka w tym roku kończy 18 lat. Restauracja charakteryzuje się bałkańską kuchnią połączoną z rockowym stylem wnętrza. Mieści się tuż przy stacji metra Świętokrzyska, przy Szkolnej 2/4.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Opublikowano: 24.08.2021
Aktualizacja: 24.08.2021