Bartłomiej Rychcik: Pączki i donuts są dziś najważniejsze

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS] Tradycyjne czy kreatywne? Z różą czy z z pistacjami? Oto słodkie dylematy, z którymi co roku w tłusty czwartek boryka się każda cukiernia i piekarnia. O tym, jakie pączki sprzedają się tego dnia najlepiej mówi nam Bartłomiej Rychcik, President & CEO grupy Enata Bread, zarządzającej markami Bakery oraz Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni.

Bakery pączki

Prowadzą Państwo zarówno piekarnio-cukiernie Bakery o premium charakterze, jak i dużą sieć Gorąco Polecam, która jest miejscem dla każdego wielbiciela dobrych wypieków. Czym różni się Państwa oferta pączków w tych dwóch konceptach?

W obu konceptach oferujemy pączki najwyższej jakości. W Bakery mamy rzemieślniczy produkt, którego proces produkcji jest zupełnie wyjątkowy: ciasto poddawane jest kilkunastogodzinnej fermentacji i „podkręcane” skórką z pomarańczy i rumem. Pączki w Bakery są kreatywne – pistacjowe, róża / malina, waniliowe, a’la bounty – z ciekawymi dekoracjami i ze stosunkiem nadzienia do ciasta 80% do 20%! W Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni jest bardziej tradycyjnie – jak u mamy lub babci, ale też z nowoczesnym przełamaniem, np. w postaci donuts.

Czy widzi Pan zmiany w wyborach konsumentów jeśli chodzi o zamówienia w tłusty czwartek? Warto eksperymentować z nowymi smakami czy jednak tradycyjny pączek z konfiturą różaną jest na topie jeśli chodzi o sprzedaż?

Klientki i klienci poszukują lepszych jakościowo produktów: z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków, pochodzących z odpowiedzialnego procesu produkcji – wolą mniej, a lepiej. To rozsądne i racjonalne podejście. Ponadto, lubią eksperymentować ze smakami. Tradycyjny smak róży jest oczywiście na pierwszym miejscu, ale tuż obok pojawiają się nowe, czasami zaskakujące smaki.

Czy tłusty czwartek to tylko pączki? Jakie inne wypieki cieszą się popularnością wśród Państwa klientów? 

Pączki i donuts są tego dnia najważniejsze. W związku z tym ograniczamy ofertę innych słodkości. Jeśli chodzi o pozostałe pozycje z menu, czyli chleby, bagietki, bułki czy kanapki wszystko pozostaje bez zmian – to ważne produkty pierwszej potrzeby – idealne na śniadanie, lunch czy kolację.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad-grudzień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Rozmawiała: Agata Godlewska

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 08.02.2024
Aktualizacja: 08.02.2024