Branża hotelarska gotowa na restart

Udostępnij artykuł
Od 12 lutego w reżimie sanitarnym i z ograniczeniami ilościowymi, obiekty wznowiły świadczenie usług noclegowych dla wszystkich, bez względu na cel podróży. Najwięcej rezerwacji goście dokonali w hotelach górskich, w zdecydowanie gorszej sytuacji są hotele miejskie i biznesowe.

Nowe rozporządzenie z 11 lutego 2021 roku luzuje obostrzenia, którym podlegały przez ostatnie 3 miesiące hotele i miejsca noclegowe. Jednak wciąż branża musi liczyć się z ograniczeniami. Warunkiem   jest m.in. utrzymanie 50 proc. limitu dostępności pokoi oraz podawanie posiłków wyłącznie w formie room service. Goście hotelowi mogą już także korzystać z basenów w obiektach.

Obserwujemy, że Polacy są już bardzo spragnieni wyjazdu z domu, potrzebują zmiany otoczenia, chociażby dla higieny zdrowia psychicznego, dlatego też zachęcamy do odwiedzania hoteli w całym kraju. Warto pamiętać, że z powodu zmniejszenia o połowę podaży pokoi, nie należy zwlekać z rezerwacją miejsca wypoczynku do ostatniej chwili – mówi Marcin Mączyński, sekretarz generalny IGHP.

Z analiz przeprowadzonych przez członka Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego firmę Profitroom wynika, że po ogłoszeniu przez premiera Mateusza Morawieckiego decyzji o odmrożeniu hoteli znacznie wzrosła średnia liczba rezerwacji na stronach internetowych obiektów. Jednak wzmożone zainteresowanie gości dotyczy głównie hoteli w miejscowościach górskich, gdzie coraz trudniej o wolne pokoje. W przypadku obiektów wypoczynkowych zlokalizowanych w innych regionach Polski poziom rezerwacji był umiarkowany.

Wartość rezerwacji złożonych 5 lutego zanotowała ponad 200 proc. lepszy wynik niż tego samego dnia ubiegłego roku. Od 6 lutego wciąż notujemy wiele rezerwacji, jednak tendencja jest malejąca. Niestety otwarcie branży nie spowodowało istotnych wzrostów w hotelach miejskich i biznesowych, gdzie w terminach od 5 do 10 lutego zanotowaliśmy o ponad połowę mniej rezerwacji niż w roku ubiegłym – mówi Marcin Dragan, założyciel Profitroom, firmy obsługującej systemy rezerwacji większości polskich hoteli.

IGHP podkreśla, że hotele ściśle przestrzegają zasad reżimu sanitarnego, dlatego są bezpiecznymi miejscami pobytu i wypoczynku. Branża niezwykle odpowiedzialnie podchodzi do przestrzegania warunków postawionych przez rząd. O przestrzeganie zasad sanitarnych w hotelach i stosowanie się do zaleceń pracowników obiektów Izba apeluje również do gości.

Zgodnie z najnowszym rozporządzeniem, hotele zostają otwarte na razie na dwa tygodnie z możliwością dalszego luzowania obostrzeń.

Te 14 dni nie rozwiąże jednak problemów hotelarzy. Jesteśmy przekonani, że pierwszy etap luzowania obostrzeń hotele przejdą celująco, dzięki czemu wkrótce zostaną zniesione limity i wszelkie ograniczenia, a tym samym nastąpi pełne otwarcie branży. Potrzebujemy tej decyzji jak najszybciej – zaznacza Mączyński.

ŚWIAT HOTELI listopad-grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoz
nać się z pełną treścią publikacji <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 12.02.2021
Aktualizacja: 12.02.2021