Butchery&Wine Gdynia – nowa restauracja Daniela Pawełka

Udostępnij artykuł

Daniel Pawełek, właściciel znanych i utytułowanych warszawskich restauracji otworzył w Gdyni Butchery&Wine. To pierwsza restauracja należąca do Ferment Group, znajdująca się poza Warszawą.

Mateusz Ciołko (szef kuchini), Daniel Pawełek (właściciel), Piotr Lemański (manager)

Daniel Pawełek jest jednym z czołowych polskich restauratorów, właścicielem warszawskich lokali Le Braci, Butchery&Wine, Koneser Grill, Rozbrat 20 oraz Kieliszki na Próżnej. 25 marca br. otworzył pierwszą restaurację poza stolicą, jest to jednocześnie drugi lokal pod marką Butchery&Wine. Jego szefem kuchni został Mateusz Ciołko, zaś managerem Piotr Lemański.

Znam i bardzo lubię Gdynię. Lubię energię tego miasta, jego dostojność, i nie poddawanie się modom. Myślę, że to wygodne i fajne miejsce do zamieszkania. Przyglądam mu się od lat, a od kilkudziesięciu miesięcy z dużą uważnością. Od pewnego czasu wiedziałem, że jeśli otworzę jakąś restaurację poza Warszawą to będzie właśnie Gdynia – mówi Daniel Pawełek.

    Restauracje Ferment Group to miejsca, które od lat prezentują wysoką jakość produktu, jedzenia oraz serwisu. Wielokrotnie wyróżniane przez międzynarodowy przewodnik Michelin m. in odznaczeniem Bib Gourmand, oznaczającym najlepszy stosunek jakości do ceny. Daniel Pawełek w swoich restauracjach wprowadził jedną zasadę: Love What You Eat – kochaj to co jesz.

    NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj-czerwiec 2023
    >> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

    Powrót do korzeni

    Butchery&Wine Gdynia to powrót do korzeni grupy – czyli prostego, uczciwego ale bardzo smacznego jedzenia. To właśnie smak i autentyczność są największym wyróżnikiem nowego miejsca przy ul. Abrahama 41 w Gdyni. W menu przeważa najwyższej jakości wołowina oraz różne cięcia steków. Przystawki nawiązują do klasyków warszawskiej restauracji. Można spróbować m. in.: szpiku kostnego, parfait z foie gras czy grillowanej ośmiornicy.

    Za projekt wnętrz odpowiada architekt Kacper Gronkiewicz, znany z wielu cenionych realizacji. Jego projekt Le Braci znalazł się na shortliście Dezeen Awards 20 najpiękniejszych restauracji świata. Jak sam mówi, w gdyńskim lokalu tworzy wielką scenografię spektaklu jakim jest karmienie. Za inspirację posłużyły obrazy Wojciecha Fangora.

    Ze sztuką kulinarną jest podobnie jak z twórczością Fangora. Można ją fotografować, można o niej opowiadać, ale żeby poczuć najważniejsze – jej smak, trzeba ją po prostu zjeść! – dodaje Kacper Gronkiewicz.

    Źródło: Ferment Group

    © BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
    Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

    Autor: Horecanet
    Opublikowano: 03.08.2023
    Aktualizacja: 03.08.2023