Czy zmiany w nazewnictwie roślinnych produktów dotkną restauratorów?

Udostępnij artykuł

[SPECJALNIE DLA NAS – RAPORT 2024] Dyskusja na temat nazewnictwa produktów roślinnych wybrzmiała na nowo pomimo braku ekspertyz potwierdzających tezę o wprowadzanych w błąd konsumentach i wbrew badaniom, które wskazują, że większość Polaków nie ma problemu z rozróżnieniem produktów mięsnych i roślinnych. Badania zlecone przez RoślinnieJemy dowodzą, że przeważającej większości Polaków nigdy, rzadko lub bardzo rzadko zdarzyło się przez pomyłkę kupić produkt roślinny zamiast mięsa. – pisze Alicja Bućko, specjalistka ds. rozwoju kampanii roślinnych, RoślinnieJemy.

Roślinne zamienniki mięsa w Meet & Fit i 7 Street
Roślinne zamienniki mięsa w Meet & Fit i 7 Street

Temat zakazu stosowania nazw kojarzonych z produktami mięsnymi dla ich roślinnych odpowiedników pojawił się po raz pierwszy w 2021 roku w Parlamencie Europejskim. Właśnie wtedy Europosłowie podczas głosowania nad projektem dotyczącym podobnego zakazu odrzucili propozycje uznania steków, kiełbas, eskalopek, hamburgerów i burgerów za produkty wyłącznie mięsne i jednocześnie odrzucili poprawki dotyczące zastrzeżenia etykiet stosowanych do mięsa i produktów mięsnych głównie dla środków spożywczych zawierających mięso. Założenia projektu z 2021 roku w dużym stopniu przypominają zmiany, o których obecnie rozmawiamy w Polsce. Dyskusja na temat nazewnictwa produktów roślinnych wybrzmiała na nowo pomimo braku ekspertyz potwierdzających tezę o wprowadzanych w błąd konsumentach i wbrew badaniom, które wskazują, że większość Polaków nie ma problemu z rozróżnieniem produktów mięsnych i roślinnych. Badania zlecone przez RoślinnieJemy dowodzą, że przeważającej większości Polaków nigdy, rzadko lub bardzo rzadko zdarzyło się przez pomyłkę kupić produkt roślinny zamiast mięsa (w sumie 96%).

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi odpowiedziało na apel organizacji Hodowcy Razem, proponując projekt rozporządzenia, który wprowadzony w życie zastrzegałby od czerwca 2026 roku używania nazw „szynka”, „wędlina”, „wędzonka” oraz „kiełbasa” dla produktów roślinnych. Według ustawodawcy takie zmiany miałyby chronić konsumentów przed wprowadzeniem w błąd. Należy jednak zauważyć, że w uzasadnieniu projektu Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dwutygodniowym rządzie Mateusza Morawieckiego nie powołuje się na żadne badania potwierdzające domniemane wprowadzanie w błąd konsumentów. Jednocześnie, co niepokojące, nie poddaje analizie, jak duża część branży zostanie dotknięta zaproponowanymi zmianami czy jak duży będzie to miało wpływ na funkcjonowanie polskich producentów żywności, restauratorów czy dostawców branży HoReCa. Z początkiem stycznia zakończony został proces konsultacji publicznych tego projektu, a Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podejmie decyzję o dalszych krokach po zapoznaniu się z przesłanymi opiniami. Wśród organizacji, które zgłosiły swoje wątpliwości i sprzeciwiają się wprowadzeniu zakazu, są między innymi Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej, Polska Federacja Producentów Żywności oraz Federacja Konsumentów.

Francja i Włochy jako przykłady podobnych regulacji

Proponowane zmiany są inspirowane podobnymi rozwiązaniami, które toczą się we Francji oraz Włoszech. W obu krajach spotykają się także z dużym sprzeciwem branży roślinnej. W przypadku Francji pierwszy projekt rozporządzenia został wycofany po dużym sprzeciwie branży spożywczej i zastąpiony nowym projektem. Firma Beyond Meat wraz z kilkoma innymi organizacjami wytoczyła sprawę sądową we Francji przeciwko pierwszemu projektowi. Sprawa została skierowana do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w celu udzielenia odpowiedzi na konkretne pytania. Procedura ta jest w toku.

Przed pojawieniem się francuskich propozycji organizacja Interbev oskarżyła w 2018 roku firmę Nutrition&Sante o oszustwo. Ich produkty roślinne, w szczególności na bazie soi, mają kształt, konsystencję i nazwy (steki, eskalopki, nuggetsy itp.) przypominające mięso. Interbev uznał to za nieuczciwą konkurencję, pasożytnictwo i wprowadzające w błąd praktyki handlowe. Pod koniec 2023 Sąd Kasacyjny oddalił apelację Interbev. Według sędziów apelacyjnych… Cały tekst wraz z wykresami publikujemy w Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2024. Kliknij, aby zapoznać się z pełną treścią

rynek dostawców horeca - raport 2024

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 14.03.2024
Aktualizacja: 14.03.2024