Czym są alternatywne metody parzenia kawy?

Udostępnij artykuł

Dlaczego w dobie rewolucji kawowej, która odbywa się od wielu lat na świecie, nie dać bywalcom restauracji możliwości wypicia czegoś innego niż espresso czy americano? O tym pisze dla nas Marcin Rusnarczyk, dyrektor zarządzający w palarni kawy Apro Trade.

Kiedy w latach 90. ubiegłego stulecia na polskim rynku pojawiły się pierwsze ekspresy ciśnieniowe, w kawiarniach i restauracjach zaczęły królować napoje na bazie espresso. W menu pojawiły się min. espresso, americano, cappuccino czy cafe latte, które bardzo szybko wyparły kawę zalewaną wrzątkiem i podawaną w szklance umieszczonej w metalowym koszyczku.
I tak jak rynek polskich kawiarni bardzo się rozwinął – powstały sieci coffee barów serwujące najróżniejsze napoje na bazie espresso, czy tzw. kawiarnie speciality, w których serwuje się kawy najwyższej jakości i używa oprócz espresso również innych technik i urządzeń do parzenia kawy – tak mam wrażenie, że restauracje, nawet te najlepsze, kawowo zatrzymały się właśnie w latach 90., nie dając swoim gościom większego wyboru.
Dlaczego w dobie rewolucji kawowej, która odbywa się od wielu lat w na świecie, nie dać bywalcom restauracji możliwości wypicia czegoś innego niż espresso czy americano? – takie pytanie zadał sobie Rene Redzepi właściciel jednej z najlepszych restauracji na świecie – kopenhaskiej Nomy.
Bardzo długo w Nomie kawa była traktowana jako zło konieczne, a goście mogli napić się naparu z „kapsułki”. W pewnym momencie wspomniany Rene zwrócił jednak uwagę również na tą część działalności swojego biznesu i poprosił Mistrza Świata Baristów Tima Wendelboe, żeby ten dobrał kawy i metody parzenia do konkretnych dań. W ten właśnie sposób powstał coffee pairing, który obecnie staje się coraz bardziej popularny na całym świecie. Dzięki temu już nie tylko wino, ale również kawa może uzupełniać doznania związane ze spożywanym posiłkiem. W coffee pairing’u kawy są specjalnie dobierane i parzone właśnie przy użyciu tzw. alternatywnych metod, dzięki którym możemy znaleźć w naparze nuty bardzo często podobne do tych spotykanych w najlepszych winach.

Czym są alternatywne metody?

Alternatywne tzn. inne niż espresso – należą do nich: aeropress, drippery, chemex, frenchpress czy syfon. Ze względu na sposób parzenia możemy je podzielić na dwie grupy:

  • grawitacyjne, czyli takie, w których najczęściej używa się filtrów papierowych, a woda jest przelewana przez umieszczoną w nich kawę, dzięki czemu uzyskuje się bardzo klarowny napar,
  • immersyjne, czyli takie, w których, najprościej mówiąc, kawa jest moczona w wodzie przez określony czas, a uzyskany napar może być następnie oddzielony od fusów.

Do metod grawitacyjnych należą:


Dripper – to najczęściej porcelanowe, stalowe lub plastikowe urządzenie, w którym umieszcza się filtr papierowy, przez który przelewa się wodę. Napar spływa do specjalnego serwera lub… Cały tekst publikujemy w najnowszym wydaniu Nowości Gastronomicznych wrzesień-październik 2023. Kliknij, aby zapoznać się z pełną treścią.

Nowości Gastronomiczne

Autor: Marcin Rusnarczyk, dyrektor zarządzający w palarni kawy Apro Trade.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 19.12.2023
Aktualizacja: 20.12.2023