Ten proces jest szczególnie ważny w tym trudnym czasie, w jakim wszyscy się znaleźliśmy, a dodatkowo, gdy uświadomimy sobie, że bakterie, wirusy i grzyby są praktycznie wszędzie. Proces dezynfekcji ma ogromne znaczenie szczególnie w miejscach użyteczności publicznej, w tym w hotelach czy restauracjach.
Dezynfekcja ma na celu niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych i ich przetrwalników, w tym wirusów, bakterii i innych patogenów. Możemy ją podzielić na dwa rodzaje: fizyczną i chemiczną. Do tej pierwszej wykorzystuje się działania temperatury czy promieniowania UV, a do drugiej różne substancje, np. alkohole, fenole, chlorowce, związki utleniające, aldehydy, kwasy organiczne i nieorganiczne. Dezynfektanty, aby zadziałać, potrzebują odpowiednio dużo czasu. Działanie bakteriobójcze można osiągnąć już po 5 minutach, natomiast grzybobójcze po 15 minutach. Im dłuższy czas działania i im wyższe stężenie preparatu dezynfekującego, tym więcej drobnoustrojów zniszczymy.
Szczególnie teraz, w czasie pandemii proces dezynfekcji jest niezbędny. Szczególnie w lokalach gastronomicznych, które nadal wydają posiłki i w hotelach, które są przekształcone na izolatoria lub przyjmują gości przebywających w delegacji.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – MARZEC 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Dezynfekujemy powierzchnie mające kontakt z żywnością
Tutaj najlepiej sprawdzą się Clinex Barren oraz Clinex Nano Protect Silver Table. Ten pierwszy ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Z powodzeniem można go stosować w zakładach kosmetycznych, solariach, w instytucjach użyteczności publicznej, w przemyśle mleczarskim, mięsnym, spożywczym oraz gastronomii.
Z kolei Clinex Nano Protect Silver Table jest produktem gotowym do użycia i nie wymaga spłukiwania. Jest odpowiedni do codziennej dezynfekcji pomieszczeń, stołów, blatów, urządzeń kuchennych, pojemników, wnętrz urządzeń chłodniczych. Głównym przeznaczeniem Clinex W3 Bacti jest dezynfekcja i mycie pomieszczeń sanitarnych.
Co warto mieć w szafce sanitarnej?
W związku z panującą pandemią, jeśli podejdziemy do tematu dezynfekcji z odpowiednią powagą i rozsądkiem, możemy skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowalności na nowego koronawirusa. Tylko świadomość, odpowiedzialność i odpowiednia higiena są w stanie nam pomóc, w walce z COVID-19.
Absolutnie niezbędnym w utrzymaniu czystości i higieny w hotelu lub restauracji jest preparat dezynfekująco-myjący Clinex DEZOFast, który niebawem również pojawi się w skoncentrowanej formie. Płyn w formie skoncentrowanej przeznaczony do dezynfekcji powierzchni – również mających kontakt z żywnością, w miejscach użyteczności publicznej oraz w obszarze medycznym Zaleca się go używać w szpitalach, izbach przyjęć, domach opieki, hospicjach, przedszkolach, szkołach, hotelach, centrach fitness, gastronomii, toaletach, salach konsumpcyjnych, środkach komunikacji miejskiej itp.
Nie zapominajmy o klimatyzacji i wentylacji
W tym przypadku najlepiej zastosować Clinex Nano Protect Silver Nice. Produkt ten powinien być używany po wcześniejszym zastosowaniu produktu Clinex A/C, który służy do czyszczenia klimatyzacji. Zastosowanie tych dwóch preparatów razem daje nam pewność, że w powietrzu nie będą unosiły się drobnoustroje.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.