Dezynfekcja powierzchni – jak zrobić to dobrze?

Udostępnij artykuł
Ten proces jest szczególnie ważny w tym trudnym czasie, w jakim wszyscy się znaleźliśmy, a dodatkowo, gdy uświadomimy sobie, że bakterie, wirusy i grzyby są praktycznie wszędzie. Proces dezynfekcji ma ogromne znaczenie szczególnie w miejscach użyteczności publicznej, w tym w hotelach czy restauracjach.

Dezynfekcja ma na celu niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych i ich przetrwalników, w tym wirusów, bakterii i innych patogenów. Możemy ją podzielić na dwa rodzaje: fizyczną i chemiczną. Do tej pierwszej wykorzystuje się działania temperatury czy promieniowania UV, a do drugiej różne substancje, np. alkohole, fenole, chlorowce, związki utleniające, aldehydy, kwasy organiczne i nieorganiczne. Dezynfektanty, aby zadziałać, potrzebują odpowiednio dużo czasu. Działanie bakteriobójcze można osiągnąć już po 5 minutach, natomiast grzybobójcze po 15 minutach. Im dłuższy czas działania i im wyższe stężenie preparatu dezynfekującego, tym więcej drobnoustrojów zniszczymy.

Szczególnie teraz, w czasie pandemii proces dezynfekcji jest niezbędny. Szczególnie w lokalach gastronomicznych, które nadal wydają posiłki i w hotelach, które są przekształcone na izolatoria lub przyjmują gości przebywających w delegacji.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – MARZEC 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Dezynfekujemy powierzchnie mające kontakt z żywnością

Tutaj najlepiej sprawdzą się Clinex Barren oraz Clinex Nano Protect Silver Table. Ten pierwszy ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Z powodzeniem można go stosować w zakładach kosmetycznych, solariach, w instytucjach użyteczności publicznej, w przemyśle mleczarskim, mięsnym, spożywczym oraz gastronomii.

Z kolei Clinex Nano Protect Silver Table jest produktem gotowym do użycia i nie wymaga spłukiwania. Jest odpowiedni do codziennej dezynfekcji pomieszczeń, stołów, blatów, urządzeń kuchennych, pojemników, wnętrz urządzeń chłodniczych. Głównym przeznaczeniem Clinex W3 Bacti jest dezynfekcja i mycie pomieszczeń sanitarnych.

Co warto mieć w szafce sanitarnej?

W związku z panującą pandemią, jeśli podejdziemy do tematu dezynfekcji z odpowiednią powagą i rozsądkiem, możemy skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowalności na nowego koronawirusa. Tylko świadomość, odpowiedzialność i odpowiednia higiena są w stanie nam pomóc, w walce z COVID-19.

Absolutnie niezbędnym w utrzymaniu czystości i higieny w hotelu lub restauracji jest preparat dezynfekująco-myjący Clinex DEZOFast, który niebawem również pojawi się w skoncentrowanej formie. Płyn w formie skoncentrowanej przeznaczony do dezynfekcji powierzchni – również mających kontakt z żywnością, w miejscach użyteczności publicznej oraz w obszarze medycznym Zaleca się go używać w szpitalach, izbach przyjęć, domach opieki, hospicjach, przedszkolach, szkołach, hotelach, centrach fitness, gastronomii, toaletach, salach konsumpcyjnych, środkach komunikacji miejskiej itp.  

Nie zapominajmy o klimatyzacji i wentylacji

W tym przypadku najlepiej zastosować Clinex Nano Protect Silver Nice. Produkt ten powinien być używany po wcześniejszym zastosowaniu produktu Clinex A/C, który służy do czyszczenia klimatyzacji. Zastosowanie tych dwóch preparatów razem daje nam pewność, że w powietrzu nie będą unosiły się drobnoustroje.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 23.04.2020
Aktualizacja: 23.04.2020