Dezynfekcja w hotelu i restauracji nadal niezbędna

Udostępnij artykuł
Mimo że lokale gastronomiczne, nie mogą pracować w pełnym wymiarze, to wiele z nich nadal stawia na opcję dowozów, zatem posiłki muszą być przygotowane i dostarczone zgodnie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa. Hotele również nie mogą normalnie funkcjonować, jednak niektóre obiekty przekształcane są w izolatoria, co także wymaga nieustannej dezynfekcji.

Aby zapewnić najwyższy stopień higieny w takich miejscach, istotne jest, by sięgać po profesjonalne, sprawdzone środki chemiczne. Jedną z cenionych na rynku chemii przemysłowej jest marka Clinex. Wieloletnie doświadczenie oraz wykorzystanie nowoczesnej technologii w produkcji, pozwala dzisiaj zagwarantować skuteczne preparaty do czyszczenia i dezynfekcji różnych powierzchni.

Ministerstwo apeluje do wszystkich o zachowanie wysokiej higieny. Zapewnia, że częste i dokładne mycie rąk w dużym stopniu pozwala uchronić się przed koronawirusem. Również dokładna dezynfekcja jest na ten moment jedyną walką z rozprzestrzenianiem się tego niewidzialnego wroga. Wszelkie instytucje użytku publicznego powinny zaopatrzyć się w profesjonalne preparaty dezynfekujące, które gwarantują skuteczność wirusobójczą. Odpowiedzialność spoczywa na każdym z nas, dlatego też powinniśmy do sprawy podejść w sposób wyjątkowy. Nie można panikować, ale nie wolno też lekceważyć problemu. Dlatego też chcąc uchronić się przed koronawirusem, musimy świadomie dbać o higienę osobistą oraz odpowiednie czyszczenie i dezynfekcję powierzchni, z którymi mamy kontakt.

Profesjonalne preparaty do dezynfekcji, jako niezbędna broń do walki z koronawirusem

W tej nierównej walce z niewidzialnym gołym okiem wrogiem nie możemy iść na kompromisy. Należy stawiać na wysokiej jakości produkty, które zostały odpowiednio przebadane i gwarantują skuteczność.

Co warto mieć w szafce sanitarnej?

Absolutnie niezbędnym w utrzymaniu czystości i higieny w hotelu lub restauracji jest preparat dezynfekująco-myjący Clinex DEZOFast, który niebawem również pojawi się w skoncentrowanej formie. Płyn w formie skoncentrowanej przeznaczony do dezynfekcji powierzchni – również mających kontakt z żywnością, w miejscach użyteczności publicznej oraz w obszarze medycznym Zaleca się go używać w szpitalach, izbach przyjęć, domach opieki, hospicjach, przedszkolach, szkołach, hotelach, centrach fitness, gastronomii, toaletach, salach konsumpcyjnych, środkach komunikacji miejskiej itp.  

Ideą marki Clinex jest zawsze najwyższa jakość, skuteczność oraz prostota użytkowania.. Doskonale czyści oraz dezynfekuje powierzchnie również w obecności brudu, krwi czy białek. Działa zabójczo na bakterie, drożdże, grzyby, wirusy otoczkowe i bezotoczkowe oraz zarodniki Clostridium difficile. Jest wysokowydajny i wyjątkowo skuteczny, co potwierdziły liczne badania. Dodatkowym atutem, szczególnie wartym podkreślenia jest fakt, że DEZOFast jest produktem bezaldehydowym.

6 marca 2020 produkt Clinex DEZOFast uzyskał pozwolenie na obrót produktem biobójczym wydane przez Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych nr 8010/20.

W hotelach i restauracjach nie może także zabraknąć mydła i płynów do dezynfekcji rąk. Należy także uświadamiać wszystkich o konieczności mycia rąk. Skuteczne mogą być wszelkiego rodzaju plakaty podnoszące świadomość i zmniejszające ryzyko zachorowania. Publiczne toalety powinny być czyszczone kilka razy dziennie, a proces kompleksowej dezynfekcji warto wykonać każdego dnia.

Jak stosować DEZOFast?

Jako produkt czyszczący i silnie dezynfekujący, pozwala nie tylko usunąć zanieczyszczenia, ale także skutecznie zdezynfekować powierzchnię. Niemniej jednak dla lepszych efektów dezynfekujących, przed zastosowaniem preparatu zaleca się usunąć z powierzchni wszelkiego typu zanieczyszczenia.

W celu wykonania dezynfekcji należy założyć rękawiczki i dokładnie spryskać powierzchnię. Następnie rozprowadzić po niej produkt przy pomocy ściereczki.

Clinex DEZOFast

W przypadku stosowania preparatu na podłogi czy inne powierzchnie wodoodporne nie wymaga spłukiwania. Tylko w przypadku, kiedy podłoga ma być woskowana lub polerowana, produkt ten należy po zastosowaniu dokładnie spłukać z powierzchni.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 08.04.2020
Aktualizacja: 09.04.2020