[SPECJALNIE DLA NAS] Troska o naturalne środowisko to nie tylko wizerunek hotelu, ale odpowiedzialność. Aspekt ten nabrał znaczenia, a hotelem ekologicznym staje się obiekt, który w całej swojej polityce stosuje rozwiązania mające realny wpływ na otaczające środowisko. Wymiana ręczników z mniejszą częstotliwością, promowanie ograniczenia zużycia wody czy rezygnacja z plastikowych opakowań to tematy, które stosują prawie wszystkie hotele. Polityka proekologiczna Hotelu Arłamów to szereg działań popartych procesami oddziałującymi na środowisko.

Hotel Arłamów zlokalizowany jest na terenie Parku Krajobrazowego Gór Słonnych oraz Rezerwatu Turnica. Blisko natury, w otoczeniu przyrody, lasów i zwierząt, dlatego też traktuje środowisko z szacunkiem i dbałością. Poprzez ciągle rozwijający się program o nazwie #EKOArłamów wdrażamy szereg działań proekologicznych mających na celu ochronę środowiska, a także uświadamiamy i edukujemy zarówno nasz zespół, jak i gości. Głównym celem projektu jest dbanie o środowisko naturalne, które jest istotną częścią naszej codzienności. Mamy świadomość, że każdy aspekt naszej działalności wpływa na otoczenie. Obecnie wzrasta świadomość społeczna i poczucie odpowiedzialności za to, co nas otacza i za przyszłość naszej planety – także w biznesie. Wiemy, że każdy, nawet najmniejszy krok ma znaczenie. Dlatego stworzyliśmy kompletną politykę środowiskową i nieustannie wdrażamy każdy jej element w codzienne życie. Eko Arłamów to wiele działań które mają korzystny wpływ dla środowiska, ale w dłuższej perspektywie generują dla obiektu duże oszczędności.
Do tych których zastosowanie przekłada się na koszty hotelu należą przede wszystkim:
- Własna elektrociepłownia z technologią trigeneracji, czyli jeden z najnowocześniejszych i największych tego typu obiektów w Polsce, który jako opał wykorzystuje biomasę z drewna. Elektrociepłownia spala rocznie 21 ton biomasy, produkując przy tym 36 000MWh energii cieplnej i około 10 000MWh chłodu rocznie. Temperatura w palenisku sięga 950°C.
- 30 ujęć najczystszej wody pobieranej z poziomu od 67 do 100 m głębokości. Woda uzdatniana jest w specjalnych systemach, gwarantujących czystość i jakość, a następnie doprowadzana do hotelowych obiektów. Dbając o zachowanie jak najwyższej jakości naszej wody, regularnie przeprowadzamy jej badania (w akredytowanym laboratorium oraz przez służby sanitarno epidemiologiczne).
- Energooszczędne systemy w budynkach i w instalacjach, np. wyłączanie klimatyzacji po otwarciu drzwi balkonowych, oświetlenie energooszczędne, zarządzanie wydajnością urządzeń, oświetlenie zewnętrzne ograniczające do minimum zanieczyszczenie świetlne, do którego wykorzystujemy specjalnie zaprojektowanie lampy oświetleniowe.
- Nasz zaawansowany system sterowania automatyką budynków BMS pomaga w oszczędzaniu energii oraz wody na całym obiekcie.
- Maszyna kompostująca odpady żywnościowe, która pod wpływem temperatury przekształca je w pre-kompost wykorzystywany w elektrociepłowni do wytworzenia energii.
- Trzy farmy fotowoltaiczne.
- Dozowniki na kosmetyki, dzięki którym zrezygnowaliśmy z jednorazowych opakowań.
- ButterSpender – specjalne urządzenie które schładza masło i dozuje 12 gramową porcję po naciśnięciu przycisku, co pozwoliło na rezygnacje z jednorazowych opakowań na masło.
Polityka Eko Arłamów to również:
- Zachęcanie gości do rzadszego korzystania z wind, co ogranicza zużycie energii w naszym obiekcie. Przed każdą z 26 wind znajdują się tabliczki informujące o oszczędności energii elektrycznej dzięki skorzystaniu ze schodów.
- Cztery stanowiska ładowania pojazdów elektrycznych.
- Ochrona hotelu porusza się po terenie melexami lub konno, co redukuje nasz ślad węglowy.
- Własna szklarnia, w której uprawiane są zioła i warzywa wolne od nawozów i oprysków, używane w hotelowej kuchni do przygotowywania posiłków we wszystkich restauracjach.
- Własna pasieka, z której pozyskujemy doskonałe miody, uzupełniające nasze hotelowe menu.
- Polityka Zero Waste, która polega na wdrażaniu filozofii oszczędności i generowania jak najmniejszej ilości odpadów, a tym samym nie zanieczyszczania środowiska. Regularnie prowadzimy prezentacje i warsztaty o tematyce Zero Waste, czyli jak gotować, by wykorzystać absolutnie każdą część ze stosowanych składników. Do oszczędności inspiruje nasz szef kuchni.
- Całkowicie zrezygnowaliśmy z plastikowych kubków, rurek, opakowań i sztućców. Zastąpiliśmy jednorazowe opakowania wielorazowymi odpowiednikami.
- Kosze do segregacji odpadów.
- W hotelu dostępne są źródełka z wodą pitną pomagają zaoszczędzić ok. 3000 butelek plastikowych rocznie.
- Dbamy o świeże powietrze, wolne od smogu i stwarzające idealne warunki do terapii oddechowej. Stan jakości i poziom zanieczyszczenia powietrza w Arłamowie można sprawdzić na Mapie Airly.
- Edukujemy gości jak oszczędzać wodę i energię elektryczną w pokojach, jak segregować odpady, jak nie marnować jedzenia.
- Posiadamy „zielone ściany”, które są elementem biofilii, korzystnie wpływającym na dobre…
Autorką jest Dorota Nidzgorska-Mazonik
dyrektor generalna Hotel Arłamów
CAŁY TEKST PUBLIKUJEMY
W OGÓLNODOSTĘPNYM WYDANIU ŚWIATA HOTELI – CZERWIEC-LIPIEC 2021
>> KLIKNIJ, ABY DOKOŃCZYĆ LEKTURĘ <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.