Drugi Baken już otwarty. Nowy lokal znajduje się w Browarach Warszawskich

Udostępnij artykuł

Nowy lokal właścicieli Bułkę przez bibułkę i Pollypizza jest trzy razy większy od swojego pierwowzoru z ulicy Żurawiej, co oznacza możliwość rezerwacji miejsc zarówno na śniadania i kolacje czy też wynajęcie dodatkowej przestrzeni na wydarzenia.

Pierwszy lokal pod szyldem Baken powstał w październiku 2022 r., przy ul. Żurawiej 6/12 w Warszawie. Koncept opierający się na śniadaniach podanych w skandynawskim stylu z miejsca stał się jednym z największych gastronomicznych hitów stolicy, a pod lokalem ustawiały się kolejki gości czekających na swój stolik.

Tak dzieje się do dziś, nic więc dziwnego, że właściciele Aleksandra i Jacek Dojnikowscy, poszli za ciosem i na początku września br. otworzyli drugi Baken, tym razem w popularnych Browarach Warszawskich.

Agata Godlewska “Nowości Gastronomiczne”, horecanet.pl; Aleksandra Dojnikowska i Jacek Dojnikowski

Sukces naszego małego lokalu na Żurawiej, wiele pytań o możliwość dokonania rezerwacji lub zorganizowania większego eventu firmowego skłoniły nas do poszukiwań większego lokalu. Wybór padł na Browary Warszawskie. – komentują Aleksandra i Jacek Dojnikowscy.

Nowy Baken różni się od swojego pierwowzoru. Jest trzy razy większy od lokalu z ulicy Żurawiej, co oznacza możliwość rezerwacji miejsc zarówno na śniadania i kolacje czy wynajęcie ekstra przestrzeni na wydarzenia.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

Oprócz śniadań również wieczorne menu

Baken w Browarach Warszawskich ma bardziej restauracyjny charakter. To już nie tylko śniadaniownia, lecz także pełnoprawna restauracja, w której codziennie od godz. 16:30 zjemy dania a la carte.

Fascynacja prostotą, fantastycznymi produktami od lokalnych rolników, poszukiwaniem komfortowych smaków z dzieciństwa – to wszystko popchnęło nas mocniej w stronę restauracji. Zaczęliśmy od śniadań i kawy z przelewu, by z czasem wejść także w świat wieczornych spotkań przy kolacji, z kieliszkiem naturalnego wina. – uzasadniają właściciele.

Szefem kuchni obydwu lokali jest Michał Toczyłowski. W wieczornym menu znajdziemy m.in. azjatycki pieczony kalafior z kokosowym sosem orzechowym, olejem chili, prażonymi orzeszkami ziemnymi i kolendrą czy też burratę od Bianca Mozzarella z pesto ziołowym, karmelizowanymi brzoskwiniami i ziołami.

Design i funkcjonalność

Nowy lokal w Browarach Warszawskich nadal utrzymany jest w prostym skandynawskim stylu, pełnym drewna, designerskich dodatków i sztuki. Przestrzeń zaprojektowała właścicielka Aleksandra Dojnikowska, a jego wykonaniem zajęła się zaprzyjaźniona ekipa, z którą właściciele współpracują od lat przy wszystkich lokalach. Design łączy się tu z funkcjonalnością zgodnie z maksymą towarzyszącą twórcom miejsca: „simple as f*ck – prosto, dobrze i komfortowo”.

Aleksandra i Jacek Dojnikowscy są także właścicielami sieci Bułkę przez Bibułkę i pizzerii Pollypizza NEOpolitan.

Źródło: Baken

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 04.09.2023
Aktualizacja: 04.09.2023