Edukacja konsumentów poprzez systemy etykietowania żywności – webinar organizowany przez Ambasadę Włoch

Udostępnij artykuł
Spotkanie online z udziałem ekspertów z Włoch i Polski odbędzie się w czwartek, 4 marca o 11.00, na platformie Zoom oraz YouTube. Uczestnicy webinaru będą dyskutować o tradycyjnych modelach żywienia i pomysłach dot. znakowania żywności.

Obowiązujący dziś w państwach Unii Europejskiej stan prawny przewiduje, że każda paczkowana żywność wprowadzana do obrotu w UE i przeznaczona dla konsumentów musi być opatrzona informacją o wartości odżywczej tzw. etykietą. Na rynku unijnym istnieje sześć schematów opakowania produktów, ale kilka krajów europejskich przychyla się do wprowadzenia systemu Nutri-Score jako jednolitego i obowiązującego na terenie całej UE. System ten jednak wzbudza wiele kontrowersji wśród ekspertów. Opiera się na pięciostopniowej skali (od litery A – produkty najbardziej wartościowe, do E – produkty niezdrowe) oceny artykułów spożywczych pod kątem ich jakości oraz wpływu na zdrowie człowieka. Niestety, choć system jest prosty, może wprowadzać konsumentów w błąd wykluczając z diety zdrowe i wartościowe produkty. Zdaniem ekspertów Ośrodka Analiz Cegielskiego stosowanie algorytmu, na którym oparty jest system Nutri-Score prowadzi często do paradoksalnych wyników. 

Wiele wysoko przetworzonych produktów spożywczych uzyskuje często lepsze oceny niż specjały wytwarzane metodami tradycyjnymi. Przykładowo za zdrowsze uznana zostały niektóre napoje gazowane niż oliwa z oliwek. W konsekwencji kształtuje to jednostronne nawyki konsumenckie i przekłada się na dyskryminację producentów artykułów spożywczych, które zostały negatywnie ocenione – czytamy w analizie ekspertów.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać s
ię z pełnym wydaniem <<

Jako alternatywę dla powyższego systemu eksperci proponują włoski system Nutrinform (tzw. baterię). W tym systemie na etykiecie produktu znajdziemy grafikę baterii, która pokazuje, w ilu procentach dany artykuł spożywczy zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na energię, kwasy tłuszczowe, kwasy tłuszczowe nasycone, cukry i sól. Pozwala to konsumentowi na samodzielną ocenę jakości i walorów produktu oraz decyzję o ewentualnym włączeniu go do codziennej diety. Jak zauważają eksperci, włoski system sprzyja tym samym kształtowaniu wysokiej świadomości konsumenckiej i nie dyskryminuje żadnego producenta żywności.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 03.03.2021
Aktualizacja: 03.03.2021