F&B Manager ibis Styles Kraków Centrum o założeniach nowego konceptu

Udostępnij artykuł
[TYLKO U NAS] Ibis Styles Kraków Centrum swoich pierwszych gości przyjął 15 września, dołączając tym samym do rodziny obiektów marki Accor. W hotelu powstał Chill #53 cafe&bar – wdrożony po raz pierwszy w Polsce nowy koncept restauracyjny Accor. W rozmowie z nami Mariusz Paliwoda, Food and Beverage Manager hotelu opowiedział m.in. o jego założeniach oraz specjalnych propozycjach dla gości.
ibis Styles Kraków Centrum zaprosi gości do zupełnie nowej przestrzeni gastronomicznej, zaprojektowanej w myśl pierwszego w Polsce konceptu CHILL. Jaka jest jego główna idea? Założenia?

Koncepcja CHILL Bar jest czymś zupełnie nowym. W Polsce za-debiutuje właśnie w ibis Styles Kraków Centrum. Za inspirację posłużył nam siostrzany koncept Chill #08 Bar znajdujący się w Londynie. Zmieniliśmy wiele elementów, chcąc zaadaptować koncepcję na polski rynek. Głównym założeniem jest stworzenie wygodnego i komfortowego miejsca. Takiego, w którym można zjeść coś smacznego. Spotkać się z przyjaciółmi na lunch, wypić wysokiej jakości kawę, choćby w trakcie porannej pracy. Z kolei wieczorem zapraszamy wszystkich na drinka, relaks z najbliższymi lub choć-by kameralną randkę. A wszystko to w designerskich wnętrzach i na bardzo wygodnych kanapach, które rzadko możemy spotkać w restauracjach.

Rola gastronomii hotelowej zmienia się, restauracje i bary są jeszcze bardziej otwarte na gości lokalnych. Jak Chill #53 cafe&bar wpisuje się w ten trend?

Celem, jaki przyświeca konceptowi CHILL jest całkowita zmiana wizerunku restauracji hotelowych. Zazwyczaj ludzie postrzegają je jako mało atrakcyjne lub bardzo drogie. W efekcie omijają szerokim łukiem, myśląc, że niczego ciekawego tam nie znajdą. Naszą ambicją jest, żeby lokalni goście zaczęli postrzegać nas jako swój własny przystanek w drodze do pracy, miejsce na spotkania służbowe lub na relaks po zakończonym dniu. Nasz Chill #53 ca-fe& bar obala dotychczasowe mity o hotelowych restauracjach.

W jaki sposób? Co było inspiracją do aranżacji miejsca i stworzenia klimatu w Chill #53 cafe&bar?

Ideą naszego miejsca jest stworzenie klimatu, jaki posiadamy we własnym domu. Dlatego też zapewniamy naszym gościom wy-godne i kameralne warunki do wypoczynku, spotkań czy rozkoszowania się smakołykami z menu. Tworzymy przestrzeń, w której każdy może poczuć się jak u siebie, a do tego napić się wyśmienitej kawy w ulubionej filiżance. Każdy z nas ma taką w domu. Warto też zwrócić uwagę, że samo picie kawy już dawna nie jest tylko zwykłym odruchem zdobywania kofeiny. Jest pewnego rodzaju rytuałem i sposobem na spędzenie czasu w towarzystwie. Jak najbardziej wpisuje się to w nasz koncept. Mam nadzieję, ze goście docenią nasz wkład w ten zwyczaj. Z racji tego, że działamy w hotelu, dbamy o naszych gości, ale z naszą ofertą chcemy dotrzeć głównie do lokalnych mieszkańców.

Jaką ofertę zaproponuje CHILL? Jaką kuchnię, dania, dodatki? Czym będzie się wyróżniać?

W naszej restauracji każdy znajdzie coś dla siebie – zarówno turyści, mieszkańcy Krakowa, jak i pracownicy okolicznych biur. Dla tych ostatnich mamy choćby pyszną poranną kawę, ofertę bajgli „take away”, ciasta do kawy oraz gotową kartę na porę lunchową. Do tego serwujemy wyśmienite, wysmażane na miejscu burgery w zestawie z lokalnym piwem, które jest wytwarzane specjalnie dla nas przez Browar Górniczo-Hutniczy. Jakość produktów, dań i dodatków oraz współpraca z lokalnymi dostawcami oraz partnerami jest dla nas bardzo ważna. Chcemy, by dzięki wyjątkowemu menu i atmosferze ludzie sami przekonali się o standardzie restauracji, wracali do niej, a także polecali ją innym. Jeżeli zaś chodzi o specyfikę menu, nie ograniczamy się do jednego rodzaju kuchni. Stawiamy na pastrami, będziemy mieć również makarony czy żeberka lub antrykot.

Ludzie bardzo lubią takie dania, a na co dzień nie zawsze mają okazję przyrządzać je w domu. Dlatego mogą odwiedzić naszą restaurację. W zgodzie z motywem przewodnim hotelu ibis Styles Kraków Centrum, jako ukłon w stronę miejscowej historii zaproponujemy gościom także regionalne akcenty, choćby w postaci pstrąga ojcowskiego. Nad jakością i dobrym smakiem potraw czuwa nasz młody i ambitny szef kuchni – Michał Kopciński, którego wiedzę i doświadczenie można będzie sprawdzić i odczuć na talerzu. Wierzę, że każdy gość będzie pod wrażeniem.

Wspominał Pan, że stawiacie na wysoką jakość produktów. Proszę zatem powiedzieć, w jaki sposób szukają Państwo i dobierają dostawców, którzy swoimi produktami wpisują się w koncept Chill #53 bar&cafe?

Przejście przez proces wyboru dostawców było dosyć długie. Jakość produktu jest dla nas najważniejszą kwestią, dlatego staraliśmy się znaleźć takich dostawców, którzy w pełni spełniają nasze wymagania. Współpracujemy z miejscową palarnią, która specjalnie dla nas będzie wypalać dwie mieszanki kawy. Jedną przeznaczoną do czarnych kaw, a drugą do mlecznych. Tak jak wspominałem, nawiązaliśmy też współpracę z…

CAŁY WYWIAD PUBLIKUJEMY W
ŚWIAT HOTELI – WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 25.10.2021
Aktualizacja: 25.10.2021