W tym roku dla Orkiestry zagrali nie tylko muzycy, ale również czołowi szefowie kuchni w Polsce. Klub Szefów Kuchni pod wodzą Jarka Walczyka wraz szefami z różnych środowisk kucharskich jak Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Poznańscy Kucharze Razem oraz kucharze niezrzeszeni wzięli udział w jubileuszowym finale WOŚP.
Kulinarnego odzewu nie mogło zabraknąć na Wielkim Finale i to w naprawdę wielkim stylu, mówiąc dosłownie. A liczby, które padną mówią same za siebie. Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP rozpoczęła się wcześnie rano, gdyż szefowie mieli do ugotowania ponad 4 tys. litrów zupy Sokołów z wieprzowiną, grzybami i warzywami. Pod PKiN, w niedalekiej odległości od sceny stanął wielki kocioł o pojemności 5 tys. litrów, do którego podgrzania wykorzystano 4 m3 drewna, nie mówiąc już o składnikach, których ilość robi wrażenie: łopatka wieprzowa – 350kg, cebula – 250kg, ziemniaki – 350kg, grzyby – 150kg, warzywa jak: marchew, kalafior, fasolka szparagowa, seler, pasternak, brukselka i por – 50kg, pomidory pelatti – 80kg, czosnek – 10kg, natka pietruszki i koper – 5kg, przyprawy jak: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek każdej po kilogramie, papryka słodka – 2kg, sól – 10kg, pieprz – 2kg i olej – 15 litrów.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – czasopismo restauratorów
!!!ZAWSZE BEZPŁATNY DOSTĘP DO PEŁNEGO WYDANIA!!!
kliknij aby zapoznać się z numerem:
LISTOPAD-GRUDZIEŃ 2016
Zupa w takiej ilości to nie lada wyzwanie dla szefów, ale kto jak nie czołowi szefowie kuchni w kraju mogli się tego podjąć. Było smacznie i pożywnie, a zapach wydobywający się z wielkiego kotła kusił aromatem i zapraszał po dokładkę by wszyscy mieli siłę grać z Orkiestrą do końca świata i jeden dzień dłużej.
– Zjednoczeni w sprawie kucharze, to był świetny pomysł! Jestem dumny z tych wszystkich szefów kuchni starszych i młodszych, którym nie straszny był mróz i śnieg. Gdy kilka miesięcy temu wykonałem mnóstwo telefonów do różnych kolegów z branży, odpowiedź była jedna, oczywiście możesz na mnie liczyć. Dziękuję kolegom kucharzom, sponsorom, młodzieży ze szkół gastronomicznych i wszystkim innym, którzy zaangażowali się z wielkim zapałem w gotowanie z sercem dla WOŚP. Nie zmarnujemy tego potencjału i mam nadzieję, że jeszcze wiele różnych, wspólnych akcji przed nami – powiedział Jarosław Walczyk, prezes Klubu
Szefów Kuchni.
Na Placu Defilad stanął również kultowy już food truck Tomka Jakubiaka, w którym on sam serwował wyborne pierogi w różnych wariacjach smakowych. Smakowały świetnie pod gołym niebem i nikomu nie przeszkadzało, że zamiast polane okrasą, były oprószone padającym śniegiem.
Ponadto obok, w wielkim namiocie stanęła Restauracja WOŚP, w której szefowie kuchni wraz z zespołem kelnerów ugościli przez cały dzień 600 osób serwując im czterodaniowe „set menu” bądź różnego rodzaju „pasty”.
Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP miała szerszy wymiar. Brzuchy Warszawiaków są pojemne, ale nie aż tak bardzo jak się okazało w niedzielny wieczór. W pięciotysięcznym kotle zostało „trochę” zupy – ok 300 litrów, które zostały przekazane przez szefów najbardziej potrzebującym. Ponadto po WOŚPowym gotowaniu zostały produkty, których szefowie nie wykorzystali do przygotowania zupy i dań restauracyjnych. Dlatego 100 bochenków chleba i 200 kg mrożonych warzyw trafiło również do organizacji wspierających osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej. Pomaganie to naprawdę mała wielka rzecz!
– Cieszę się bardzo, że powstał pomysł połączenia sił środowisk kucharskich w tym ważnym dla Polaków dniu. Od 25 lat Jurek Owsiak jednoczy nas w Polsce i poza jej granicami i to jest piękne. Świadomość, że my kucharze dokładamy do tego swoją cegiełkę jest wspaniała. Zawsze w takich momentach jestem dumny, że my kucharze potrafimy działać wspólnie pomimo innych barw na kitlach i angażując w te działania młodych ludzi, uczniów szkół gastronomicznych – powiedział Jarek Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Zjednoczeni kucharze razem, tak to wyglądało na 25 Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i z pewnością szefowie na tym nie poprzestaną.
Pomaganie nie byłoby jednak takie proste, gdyby nie wspaniali Sponsorzy, którzy bez wahania przekazali setki kilogramów produktów na akcję Gotuj z sercem dla WOŚP.