Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi polegającej na wytwarzaniu oraz dostawie posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem dietetyczno- ilościowym i harmonogramem dostarczania. Impel będzie żywił ok. 3850 w skali roku.
Impel Catering jest spółką działająca w ramach Grupy Impel. Jak już informowaliśmy, w 2009 r. spółka ta osiągnęła poprawę rentowności, ale jej wyników finansowych nie podano.
Impel Catering specjalizuje się w żywieniu zbiorowym, dysponuje siecią 17 kuchni centralnych na terenie całego kraju. Do klientów spółki należą m.in.: Zakłady Mięsne Sokołów, Vattenfall Heat Poland, MGI Metro Group, Colgate Palmolive Poland oraz Wojewódzki Szpital Zespolony w Kielcach. Firma rozwija się m.in. poprzez akwizycje – pod koniec zeszłego roku przejęte zostało PPHU Consensus – śląskie przedsiębiorstwo zajmujące się organizacją i obsługą gastronomiczną imprez firmowych, rodzinnych oraz żywieniem zbiorowym. Prezesem Impel Catering jest Marek Hołówko.
Cała Grupa Impel osiągnęła w 2009 r. przychody ze sprzedaży na poziomie 1,033 mld zł, co oznacza wzrost w stosunku do ubiegłego roku o 31 mln zł. W 2009 r. Grupa wypracowała zysk operacyjny w wysokości 47,28 mln zł oraz zysk netto na poziomie 33,5 mln zł.
Grupa Impel to największa w Polsce grupa firm specjalizujących się w outsourcingu dla przedsiębiorstw. Trzy podstawowe spółki produktowe Grupy Impel realizują usługi: porządkowo-czystościowe – Impel Cleaning, ochrony osób i mienia – Impel Security Polska, cateringu – Impel Catering.