Jakie są popularne sprzęty dla branży HoReCa?

Udostępnij artykuł
Branża HoReCa stale się rozwija, dlatego wiele firm wyspecjalizowało się w produkcji artykułów spożywczych, urządzeń i akcesoriów przeznaczonych właśnie dla hoteli i restauracji. Coraz częściej takie produkty znajdziemy również w asortymencie sklepów ze sprzętem AGD i RTV. Jakie są popularne sprzęty dla branży HoReCa i gdzie można je kupić?
Czym jest sektor HoReCa?

HoReCa (czyt. Horeka/Horeca) to popularne określenie sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Skrót pochodzi od angielskich słów „Hotel, Restaurant, Catering/Cafe”. Rynek HoReCa obejmuje różnego rodzaju instytucje, które świadczą szeroko rozumiane usługi gastronomiczne i hotelarskie, czyli restauracje, bary, kawiarnie, firmy kateringowe, hotele, motele czy pensjonaty. W obrębie sektora HoReCa wymienia się też firmy, które zajmują się produkcją tekstyliów, zastawy stołowej, akcesoriów i urządzeń wykorzystywanych w gastronomii.

Jakie są popularne sprzęty dla branży HoReCa?

Produkty HoReCa to różne produkty, które skierowane są dla branży gastronomicznej i hotelarskiej. Są to zatem sprzęty AGD, które umożliwiają przyrządzenie posiłków, zastawa stołowa do serwowania potraw, a nawet obrusy do nakrycia stołów. Na rynku znajdziemy firmy, które oferują kompleksowe wyposażenie gastronomii i hotelarstwa. W ich ofercie dostępne są produkty z następujących kategorii:

  • Kuchnia – sercem każdej działalności gastronomicznej jest kuchnia, dlatego niezwykle ważne jest jej wyposażenie oraz funkcjonalność. W tej kategorii dostępne są piece konwekcyjne, kuchenki gazowe, grille nastawne, a także urządzenia do obróbki żywności oraz duże zlewy dwukomorowe.
  • Zmywalnia – w kuchni ważne jest zachowanie standardów i poziomu czystości, dlatego wśród sprzętów dla branży HoReCa znajdziemy zmywarki gastronomiczne, uzdatniacze wody oraz kosze na sztućce i naczynia.
  • Chłodnictwo – są to wszystkiego rodzaju lodówki, chłodziarki i zamrażarki, które pozwalają na szybkie schładzanie i mrożenie żywności.
  • Zastawa stołowa – powinna być elegancka, a jednocześnie wytrzymała. W tej kategorii dostępne są różne rodzaju talerze, miski, bulionówki, półmiski, szklanki, filiżanki, sztućce i wiele więcej.
  • Bufet – to wszystkie produkty, które ułatwiają przygotowywanie i serwowanie posiłków.
  • Higiena – w lokalach gastronomicznych zachowanie higieny i utrzymanie czystości jest sprawą pierwszorzędną, dlatego muszą być one wyposażone w skuteczne środki czystości i sprzęty sprzątające.
  • Meble ze stali nierdzewnej – w gastronomii nie sprawdzą się takie meble kuchenne, jak w domu. Muszą być one trwałe, wytrzymałe, odporne na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Właśnie dlatego stoły, regały, wózki czy blaty wykonywane są ze stali nierdzewnej.

Do branży HoReCa należą również produkty spożywcze. Są one zazwyczaj pakowane w duże opakowania, dzięki czemu oferują większą gramaturę.

Gdzie kupić sprzęty dla branży HoReCa?

Na polskim rynku znajdziemy wiele firm, które oferują produkty dostosowane do branży HoReCa. Jednak coraz więcej sklepów detalicznych otwiera specjalny dział produktów przeznaczonych właśnie dla hotelarstwa i branży gastronomicznej. Poza tym coraz więcej sprzętów dedykowanych do domowego użytku nadaje się również dla gastronomii, dzięki czemu sprzęty dla branży HoReCa można kupić w większości sklepów ze sprzętem AGD, np. w sklepie internetowym MaxElektro.pl.

Sprzęty dla branży HoReCa w MaxElektro.pl

Zamówienia na urządzenia kuchenne oraz sprzęty sprzątające dla sektora HoReCa można składać w sklepie MaxElektro.pl. Poniżej prezentujemy przykładowe kategorie produktowe wraz z jednym wybranym produktem. Do wyboru są przede wszystkim:

  • Kuchnie gazowo-elektryczne – standardowe modele czteropalnikowe doskonale sprawdzą się w niewielkim lokalu gastronomicznym, natomiast kuchenki z pięcioma palnikami zapewniają jeszcze większy komfort podczas przyrządzania posiłków. Nowoczesne kuchenki gazowo-elektryczne oferują wiele funkcji, które przydadzą się w gastronomii, m.in. palniki WOK umożliwiające przyrządzenie potraw azjatyckich, albo palniki TURBO, które pozwalają na osiągnięcie bardzo wysokich temperatur. Takie kuchnie mają też duże, elektryczne piekarniki wyposażone nawet w kilkanaście funkcji grzania.
Powyżej: Kuchnia gazowo-elektryczna Kernau KFC 90094 GE CI X
  • Winiarki – doskonale sprawdzą się do eleganckich restauracji. Są dostępne w różnych wielkościach i pojemnościach. Utrzymują odpowiednią temperaturę przechowywanych win i pięknie je eksponują.
Powyżej: Winiarka HooverHWCB45
  • Zamrażarki skrzyniowe – to najlepsze urządzenia do przechowywania dużej ilości mrożonek. Dostępne w sklepie modele osiągają pojemność nawet 400 litrów i skutecznie mrożą żywność nawet w niskich temperaturach otoczenia.

Artykuł powstał we współpracy z firmą OFF-SITE.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 09.11.2021
Aktualizacja: 09.11.2021