Marcin Filipkiewicz szefem kuchni w nowo otwartej willi Stary Niedźwiedź w Zakopanem

Udostępnij artykuł

Marcin Filipkiewicz, wieloletni szef kuchni restauracji Copernicus w Krakowie został niedawno głównym dowodzącym w nowej restauracji w willi Stary Niedźwiedź w Zakopanem. Miejsce należy do Katarzyny Walinowicz i Tomasza Guta – właścicieli Zakopiańskiej, Leśniczówki Resto Bar i En Hotelu.

Marcin Filipkiewicz pracował w restauracji Hotelu Copernicus (Likus Hotele i Restauracje, Relais & Châteaux) przez 22 lata, w tym 20 jako szef kuchni. W tym czasie zdobył uznanie zarówno gości jak i branży gastronomicznej, stając się jednym z najważniejszych nazwisk wśród polskich szefów kuchni. Za jego wyjątkowy wkład w polską kuchnię wyróżniły go m.in. przewodniki Michelin oraz Galut & Millau.

Filipkiewicz o swoim odejściu z Hotelu Copernicus poinformował w czerwcu tego roku, pisząc: – Wszystko ma swój początek i koniec. I chociaż nie była to łatwa decyzja, myślę, że nadszedł na to czas (…). Bywało różnie. Dziś jednak pamiętam same pozytywne rzeczy, a uzbierało się ich naprawdę sporo, były nagrody, wyróżnienia, sesje zdjęciowe do magazynów, a także kolacje przygotowywane z szefami kuchni z Polski i z z Europy. Dziękuję bardzo za wszystko i do zobaczenia!

Od 6 grudnia oficjalnie wiemy, że Marcin Filipkiewicz został szefem kuchni w nowym obiekcie hotelowym, który powstał w Zakopanem. Miejsce nazywa się Stary Niedźwiedź i należy do Katarzyny Walinowicz i Tomasza Guta, znanych w regionie biznesmanów. Są właścicielami restauracji Zakopiańska, kawiarni w Teatrze Witkacego oraz współwłaścicielami Leśniczówka Resto Baru (Kuźnice), En Hotelu (Zakopane).

Stary Niedźwiedź to willa z pokojami gościnnymi, zlokalizowana u wlotu do Doliny Strążyskiej. Kameralna restauracja znajdująca się w obiekcie pomieści 40 osób. Będzie serwować swoją wizję górskich smaków, opartych na jakościowym produkcie, z nieoczywistymi elementami, np. oscypek w formie lodów, z konfiturą z brusznicy. W restauracji podawane będą również jakościowe wina trzymane w specjalnej piwniczce.

Dla mnie tworzenie nowego, ciekawego miejsca nie oznacza tylko i wyłącznie tego, że wejdę do kuchni i zacznę gotować. Najpierw poznaję ludzi, poznaję usytuowanie historyczne i to, jakie produkty można traktować jako lokalne. Wtedy zastanawiam się, jak w dobry, ekskluzywny i lekki sposób przedstawić je naszym gościom. Bo jednak kuchnia zakopiańska i jej produkty są harde, surowe, a ja chciałbym im dodać trochę ogłady, lekkości. Niekoniecznie musi się to kojarzyć z kuchnią przaśną, ciężką. – mówi Marcin Filipkiewicz.

Miejsce będzie na wysokim poziomie, ale o casualowym charakterze, dostępne dla każdego.

Chcemy być prawdziwi, tacy jesteśmy. Wiemy, co oznacza gościnność, że to jest “gość” i “inność”, i to nam się podoba, że trafiają do nas ludzie z różnych stron, z różnymi charakterami i podniebieniami, a jednocześnie zawsze ktoś znajdzie tu coś dla siebie i to nas bardzo cieszy. Chcemy też odmienić tę część Zakopanego – poza główną lokalizacją ale żeby jednak goście się o nas dowiedzieli, że warto zboczyć z głównego szlaku. – zachęca właścicielka Katarzyna Walinowicz.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE wrzesień-październik 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Nowości Gastronomiczne

Źródło: Stary Niedźwiedź Mocno Śpi

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Opublikowano: 08.12.2023
Aktualizacja: 08.12.2023