Meksykański miesiąc w warszawskim Hotelu Bristol

Udostępnij artykuł

Wrzesień upłynie gościom i stałym bywalcom warszawskiego Hotelu Bristol w otoczeniu meksykańskiej kultury i kuchni. To szczególny miesiąc dla społeczności meksykańskiej na całym świecie. 15 września Meksykanie celebrują odzyskanie niepodległości i na pamiątkę tych wydarzeń świętują przez cały miesiąc. Warszawski Hotel Bristol jest dumnym partnerem tegorocznych obchodów organizowanych przez Ambasadę Meksyku w Polsce.

Daniel Ovadia

4 września po wakacyjnej przerwie powraca niedzielny brunch – tego dnia w wyjątkowej odsłonie. Meksykański Brunch w Hotelu Bristol swoją obecnością uświetni Daniel Ovadia, jeden z najbardziej znanych osobistości kulinarnych w Ameryce Łacińskiej. Wielokrotnie nagradzany szef kuchni i właściciel restauracji od ponad 20 lat współtworzy najciekawsze kulinarne adresy w Mieście Meksyk. Podczas brunchu zabierze gości w podróż po kulinarnych tradycjach Meksyku. Autorskie menu przygotowane specjalnie na tę okazję oparte będzie na klasyce kuchni meksykańskiej ze szczyptą awangardy. Smaki Meksyku zagoszczą w Hotelu Bristol nie tylko podczas inauguracyjnego brunchu. Szef Kuchni Ovadia wraz z zespołem Hotelu Bristol przygotuje specjalne menu. Będzie go można skosztować w Restauracji Marconi od 5 września do końca miesiąca.

Warszawski Hotel Bristol od ponad 120 lat jest miejscem spotkań wybitnych osobistości. W latach 60. XX wieku to tu najczęściej spotykali się intelektualiści i artyści – hotel był punktem połączenia Polski ze światem. Nie dziwi więc fakt, że przebywający w Warszawie w latach 60. XX wieku Sergio Pitol, wybitny meksykański pisarz, laureat literackiej Nagrody Cervantesa, a także dyplomata zatrzymał się właśnie w Hotelu Bristol. Mieszkał tu przez trzy lata. W 1965 roku Elena Poniatowska, młoda meksykańska dziennikarka i pisarka, późniejsza laureatka Nagrody Cervantesa, odwiedziła po raz pierwszy, a także jedyny swój rodzinny kraj. Jej spotkania z Sergio Pitolem w Hotelu Bristol zaowocowały dwoma wywiadami dla czołowych meksykańskich tytułów. Nie zabrakło w nich również wzmianek i opisów hotelu-ikony.  

To właśnie Sergio Pitolowi i Elenie Poniatowskiej – ich spotkaniom i pobytowi w Warszawie – zostanie poświęcona wystawa fotografii. Od 8 września będzie można ją obejrzeć na hotelowym patio. Znamienici pisarze dołączą również do grona wyróżnionych gości na Ścianie Sław Hotelu Bristol.

Terminy:

Meksykański Brunch, 4 września, godz. 13:00-17:00.

Meksykańskie Menu Daniela Ovadii, codziennie w Restauracji Marconi od 5 do 30 września.

Wystawa „Elena Poniatowska i Sergio Pitol. Dziedzictwo literackie Meksyku w Polsce” codziennie na hotelowym patio od 8 do 22 września.

Daniel Ovadia – biografia

Daniel Ovadia to zdecydowanie najgorętsze nazwisko w meksykańskiej branży kulinarnej. Co ciekawe jego historia nie rozpoczęła się w szkole gastronomicznej, a od studiów ekonomicznych. W wieku 21 lat zdecydował się otworzyć pierwszą restaurację, realizując swoją wielką kulinarną pasję, którą zaszczepiła w nim babcia Celia – miłośniczka kultury meksykańskiej, a także malarka pochodzenia polskiego. 

Jego restauracja Paxia przez ponad dekadę znajdowała się na liście najlepszych restauracji w kraju. Obecnie Ovadia jest szefem grupy restauracji Bull&Tank, która rozwija różne koncepty kulinarne,
od wyjątkowej restauracji Merkava serwującej kuchnię izraelską inspirowaną Jerozolimą poprzez restauracje kuchni fusion – Nudo Negro – gdzie smaki Azji i Meksyku łączą się w unikalne kompozycje, restaurację Nosh gdzie celebruje rodzinne tradycje, a także smaki kosmopolitycznego Tel Avivu aż do najnowszej restauracji Frenchie, w której składa hołd wielkim galijskim kucharzom.

Za publikację swojej książki „La cocina de Daniel Ovadia” otrzymał wiele wyróżnień, a w 2016 jako uznanie jego zasług jako szefa kuchni i restauratora przyznano mu również nagrodę w kategorii „Młody Przedsiębiorca Branży Restauracyjnej”.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 01.09.2022
Aktualizacja: 01.09.2022