Nowy lokal pod szyldem Pinsa już działa w Warszawie 

Udostępnij artykuł

20 sierpnia, przy ul. Modzelewskiego 24 w Warszawie został otwarty kolejny lokal serwujący pinsę oraz inne włoskie przysmaki.

Pinsa na warszawskim Służewiu to pierwszy lokal franczyzowy pod szyldem Pinsa i czwarty z kolei pod tą marką. Pozostałe znajdują się również w stolicy: na Saskiej Kępie, Wilanowie i Powiślu.

W nowej restauracji będzie można spróbować Pinsy w 36 smakach – zarówno w wersji wytrawnej (wśród dodatków m.in. włoskie szynki, sery, owoce morza), jak i na słodko. Tradycjonaliści w menu znajdą, m.in. margheritę, a bardziej wymagający na pewno zechcą spróbować wersji Pinsa parma e tartufo z mozzarellą, pomidorkami cherry, pastą truflową oraz dodawanymi po wypieczeniu: szynką Prosciutto Crudo, rukolą i oliwą czosnkową.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

Czym Pinsa różni się od pizzy?

Pinsa zawiera mniej tłuszczu i jest lekkostrawna. Ciasto ma w składzie mniej oliwy z oliwek, więcej wody i powstaje ze specjalnej mieszanki najwyższej jakości mąk (ryżowej, sojowej i pszennej) sprowadzanej z Włoch. Wszystkie użyte składniki są wolne od GMO. Dzięki długiemu procesowi przygotowania (m.in. rozczyn wyrabiany 72 godziny) i zawartości zakwasu chlebowego, produkt jest wzbogacony o właściwości wspomagające procesy trawienne i ciasto nie pęcznieje w żołądku. Pomysłodawcy warszawskiego lokalu (właściciele, m.in. sieci restauracji Rucola) odbyli serię szkoleń u włoskich twórców Pinsy. Produkty Pinsy można zjeść również w siostrzanych restauracjach Trattoria Rucola w Warszawie (Stare Miasto, Żoliborz, Śródmieście).

Nowy włoski koncept już wkrótce

Obecnie właściciele nie planują otwarcia nowych lokali Trattoria Rucola i Pinsa, skupiając swoje siły na nowym projekcie, o którym powiadomią już wkrótce.


Wkrótce ujawnimy szczegóły nowego konceptu, nad którym wspólnie pracujemy – zaczerpnie to, co najlepsze z karty Trattoria Rucola i Pinsa, ale będzie zupełnie nowym poziomem kulinarnego włoskiego doświadczenia. – komentują właściciele Pinsy.

Źródło: Pinsa

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 31.08.2023
Aktualizacja: 31.08.2023