Otwarcie gastronomii w… maju?

Udostępnij artykuł
Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju w rozmowie z Robertem Mazurkiem na antenie RMF FM oszacował, kiedy możliwe byłoby wznowienie działalności stacjonarnej restauracji i innych firm, dotkniętych w czasie pandemii.

Są badania wyraźnie pokazujące, że restauracje, hotele, spotkania towarzyskie to miejsca, gdzie to zagrożenie jest największe. Nie jestem epidemiologiem, ale tak, żeby było trochę optymizmu: mamy program szczepień, wydaje się, że takim punktem zwrotnym w czasie tej pandemii, z perspektywy tych firm, może być maj, bo wydaje się, że do maja mamy szansę zaszczepić wszystkich seniorów, osoby najbardziej narażone na zakażenie i wtedy zniknie ten podstawowy powód do tego, żeby zamykać firmy – powiedział prezes PFR.

JUŻ WKRÓTCE
RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
>> prosimy kliknąć po szczegóły <<

Co czeka osoby, które skorzystały z pierwszej odsłony tarczy, a zdecydowały się otworzyć swoje biznesy?

Prawo wprowadzone w październiku 2020 roku mówi, że jeżeli ktoś narusza restrykcje sanitarne. Nie może liczyć na pomoc. Przypomnę, że rząd podjął bardzo pozytywną decyzję dla przedsiębiorców: bez warunku utrzymania zatrudnienia umorzył im subwencje – to nastąpi za trzy miesiące. Dlatego apeluję o przestrzeganie restrykcji. Najgorszą rzeczą, która mogłaby się zdarzyć, to występowanie o zwrot subwencji w sytuacji nieprzestrzegania restrykcji – powiedział Paweł Borys.

Dziennikarz zauważył, że wsparcie z poprzedniej tarczy bardzo szybko dotarło do przedsiębiorców, czego nie można powiedzieć o aktualnej sytuacji. Prezes PFR odpowiedział, że nie wszyscy otrzymują pomoc, ponieważ nie wszyscy w tej chwili jej potrzebują.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 27.01.2021
Aktualizacja: 27.01.2021