Piccolo Pizzaiolo Pizza e Pasta Fresca – nowa restauracja z kuchnią włoską

Udostępnij artykuł

W warszawskim Śródmieściu powstało nowe miejsce serwujące włoskie dania, z pizzą i makaronami na czele. Piccolo Pizzaiolo Pizza e Pasta Fresca to już drugi lokal Moniki i Karola Machnikowskich.

Aby zostać pełnoprawnymi pizzaioli, właściciele Piccolo Pizzaiolo, Monika i Karol Machnikowscy zatrudnili się w 2019 roku w jednej z kultowych pizzerii w Neapolu. Codziennie przygotowywali ciasto, uczyli się z nim pracować i dobierać odpowiednie składniki. Wszystko po to, aby zyskać praktyczną wiedzę, która pozwoli im stworzyć autentyczne, włoskie miejsce. Teraz już nawet „miejsca”, bo pierwsza restauracja Moniki i Karola Machnikowskich, Piccolo Pizzaiolo, od lat ściąga miłośników napoletany na warszawski Ursynów. Teraz rodzeństwo rozwija swoje portfolio i otwiera zupełnie nowy lokal, odważnie wchodząc na warszawską gastromapę z pastami.

Klasyki w autorskim wydaniu

Menu Piccolo Pizzaiolo 2.0 stworzone zostało przez Patrycję Wąsiakowską, doświadczoną szefową kuchni i trenerkę kulinarną, uczestniczkę II edycji Top Chefa. Patrycja jest współwłaścicielką mazurskiej restauracji Stara Kuźnia, znana jest także ze współpracy z Kafe Zielony Niedźwiedź.

W karcie znajdziemy całą gamę klasycznych i bardziej wyszukanych propozycji pizz neapolitańskich, takich jak: Tartufo z kremem truflowym, mozzarellą fior di latte, portobello, szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem czy Solo Verdu, w skład której wchodzą pomidory San Marzano, portobello, oliwki, cukinia, papryka pieczona, karczochy, konfitowany czosnek i sałatka ze świeżych ziół.

Ponadto, do wyboru są świeże pasty (pasta fresca), robione na miejscu każdego dnia. Wśród makaronów nie zabrakło zarówno klasyków w autorskim wydaniu, jak np. Tagliatelle al ragu (z dzika) lub Spaghetti al pomodoro z burratą, ale i zupełnie nowych propozycji, takich jak Strozzapreti con N’duja e mascarpone – spiralne wstążki w kremowym sosie na bazie pieczonej papryki i kiełbasy N’duja z serem Grana Padano D.O.P oraz pangrattato.

Do każdego z dań zespół restauracji dobierze koktajl lub domową lemoniadę, a niebawem również włoskie wino. W karcie znajduje się też kilka deserów, jak kremowe tiramisu z limoncello, sernik pistacjowy czy czekoladowa panna cotta.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

Wnętrze w stylu la dolce vita

Styl restauracji można określić jako wyważona elegancja w duchu la dolce vita ze zdecydowaną dawką luzu. Sufit w cytryny, słoneczne pasy na kanapach, chabrowy piec do pizzy i błękitne ściany, a na nich vintage zdjęcia i obrazy oddające włoski styl bycia.

Niewidoczny z ulicy i umieszczony w intymnym patio ogródek, to dodatkowa atrakcja restauracji. Otoczenie roślin, drzewek oliwnych, przyjemnych leżaków oraz kluczowy punkt, czyli kamienna fontanna, sprawią, że można odpocząć od zgiełku miasta w samym jego centrum.

Styl lokalu łączący w sobie wiele kolorów, tekstur, wzorów, ale i zapachów oraz oczywiście smaków od razu pokazuje, że w Piccolo Pizzaiolo Pizza e Pasta Fresca zazna się prawdziwego włoskiego relaksu. Pasta fresca tworzona na otwartej kuchni, neapolitańska pizza bazująca na lokalnych składnikach, autorskie koktajle czy lemoniady pomogą szybko przenieść się na włoskie wybrzeże bez wsiadania w samolot. Naszym celem było otwarcie miejsca, w którym po prostu chce się być… i poczuć wakacje niezależnie od pory roku mówi Monika Machnikowska, współwłaścicielka restauracji.

Źródło: Piccolo Pizzaiolo

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 14.09.2023
Aktualizacja: 14.09.2023