Popolare Pizza e Pasta – nowa włoska restauracja na warszawskiej Woli

Udostępnij artykuł

Na warszawskiej Woli powstała Popolare Pizza e Pasta – nowa włoska restauracja Karola Szafrańca oraz Bartka Serdakowskiego Goldsteina. Popolare to miejsce, w którym spotykają się smaki kilku regionów Włoch, kultura aperitivo wywodząca się z okolic Wenecji oraz wnętrze inspirowane Mediolanem.

Popolare Pizza Pasta Fresca

Popolare Pizza e Pasta to nowa włoska restauracja znajdująca się u zbiegu ulic Grzybowskiej i Żelaznej w Warszawie. To miejsce, w którym spotykają się smaki kilku regionów Włoch, kultura aperitivo wywodząca się z okolic Wenecji oraz wnętrze inspirowane Mediolanem.

Właścicielami restauracji są Karol Szafraniec oraz Bartek Serdakowski Goldstein, posiadający takie restauracje jak: Bocca, Paradiso w Fabryce Norblina, Zachodni Brzeg przy ul. Wioślarskiej oraz w Hali Koszyki, Kohana znajdująca się przy ul. Wioślarskiej,  restauracje Buena Vista Social Food, Mango Vega Street Food oraz kawiarnię Cofeina Cafe. 

Pizza rzymska i świeży makaron

Szefem kuchni jest Michał Kaczmarczyk, który pomimo iż kulinarne szlify zbierał we Francji to Włochy pozostają mu bardzo bliskie ze względu na mieszkającą tam rodzinę, którą stara się odwiedzać tak często jak to możliwe. Największą radość sprawia mu odkrywanie włoskiej regionalnej kuchni. 

W Popolare poznać można smak pizzy rzymskiej – na cienkim i chrupiącym cieście. Długa fermentacja, minimalna ilość drożdży i wysoka hydratacja gwarantują, że jest ona lżejsza i łatwiej strawna. Kucharze używają mąki 5 stagioni superiore, niefiltrowanej oliwy Grezzona Anfora oraz pomidorów San Marzano z Kampanii.

Obok rzymskiej pizzy, kluczowe w menu Popolare są makarony. W roli głównej znajduje się pasta fresca, czyli świeży makaron wykonany z najwyższej jakości pszenicy durum, który występuje w towarzystwie świeżych mięs, owoców morza oraz aromatycznych ziół i warzyw. W ofercie znajduje się również szeroki wybór przystawek przygotowanych zgodnie z włoskimi recepturami.

Restauracja oferuje lunche od poniedziałku do piątku w godzinach 12-16, kiedy to wybrane pizze i pasty kosztują 29,90 zł.

Ponadto, codziennie w godzinach 16-18 zaprasza na Aperitivo – w tych godzinach wszystkie koktajle są 20% tańsze.

Północnowłoski styl wnętrz

Wnętrze restauracji nosi cechy stylu północnowłoskiego. Atmosfera zbudowana jest subtelnym detalem, zróżnicowanymi fakturami materiałów, miękkimi formami i grą światła. Neutralne odcienie połączone zostały z pastelowymi kolorami, budując lekki i niezobowiązujący klimat. Projekt wieńczy ręcznie wykonana grafika – fantazyjna interpretacja nazwy restauracji.

Wnętrza zaprojektowali: Mikołaj Wojciechowski, Maciej Granecki i Konrad Sojka. Autorką ręcznie malowanej grafiki na ścianach lokalu jest natomiast Karolina Lubaszko.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad-grudzień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Źródło: Popolare Pizza e Pasta

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 13.02.2024
Aktualizacja: 14.02.2024